Prvi sati s bebom

4 min čitanja

Ma koliko god knjiga pročitali, ma koliko iskustava prijateljica čuli, ništa vas ne može pripremiti na onaj trenutak kad ugledate svoju bebu. Bez obzira bio vaš porođaj lak ili težak, najvjerojatnije ćete barem nakratko sve zaboraviti kad ugledate to toliko dugo očekivano stvorenje. U prvim ćete sekundama vjerojatno osluškivati da čujete njegov ili njezin prvi plač, koji je, osim što je za majke i očeve vrlo emotivan trenutak, vrlo važan pokazatelj bebina zdravlja.

Provjera bebina zdravlja

Upravo je taj plač i jedna od stavki koje će primalja provjeriti kako bi utvrdila je li s bebom sve u redu. Taj postupak u kojem će beba dobiti ocjenu između 1 i 10 naziva se Apgar test i njime se utvrđuje vitalnost novorođenčeta. Tijekom tog će testa primalja provjeriti otkucaje srca, disanje, reflekse, boju kože i aktivnost mišića. Ako je sve u redu, beba će dobiti „ocjenu“ 10 od 10. Sve vrijednosti iznad 7 smatraju se vrijednostima zdravog djeteta.

Nakon što primalja očisti bebu, ona će ju izvagati, izmjeriti dužinu, te ju umotati u ručnik, kako bi beba bila na toplom, budući da još uvijek ne može sama održavati toplinu. Svi ovi postupci, srećom, traju vrlo kratko, pa ćete, taman dok vas liječnici zašiju, ako je to potrebno, te dok vam iz maternice izađe posteljica, napokon moći uživati u svojoj bebi. U hrvatskim rodilištima sada je uobičajena praksa ostaviti dijete s majkom (i ocem) tijekom sat i dva, kako bi beba bila u njoj što udobnijem okruženju te kako bi odmah pokušala dojiti.

Važan prvi kontakt

Ovo je vrijeme izuzetno važno za bebu, ali i majku. Najbolje ćete si to dočarati ako zamislite da devet mjeseci provedete na ugodnom, tihom, mračnom mjestu koje vam je jedino poznato, a onda najednom stignete u blještavi, bučan, nesiguran svijet gdje vam baš ništa nije poznato – osim glasa i mirisa vaše majke. Ništa u tom razdoblju ne može zamijeniti dodir bebine i majčine kože i ništa bebi ne može pružiti veću sigurnost.

Beba se rađa s urođenim instinktom sisanja, pa će tako čim se nađe na majci, instinktivno potražiti majčinu dojku. Važno je omogućiti joj sisanje, kako zbog bliskosti, tako zbog prvog mlijeka koje se naziva kolostrum, a koje je iznimno bogato hranjivim i zaštitnim tvarima, te je stoga od velike koristi za bebu.

Kako će izgledati?

Nakon što ste devet mjeseci (ili duže) zamišljali kako će izgledati vaša beba kad se rodi, njezin izgled može vas pomalo iznenaditi. Ako ste rodili vaginalno, beba je upravo prošla naporno putovanje tijekom kojeg se namučila, posebno ako je porođaj dugo trajao ili ako je pri porođaju korišten na primjer vakuum. Zbog toga bebina glavica možda neće izgledati savršeno, te neće biti savršenog oblika. Ručice i nožice bi mogle biti plavkaste, a u licu bi beba mogla biti ružičaste ili crvenkaste boje. Ne brinite, sve će to doći na svoje i vaša će beba biti savršena!

Hrvatska rodilišta danas prakticiraju rooming-in, što znači da je beba smještena u sobi s majkom. Možda vam se čini da se tako nećete imati priliku odmoriti, ali imajte na umu da je to najbolje za vas i bebu, a isto tako da uvijek možete zamoliti sestru da kratko odnese bebu ako ste uistinu iscrpljeni. Osim toga, beba će prvo vrijeme vjerojatno uglavnom provesti spavajući, pa ćete moći i vi učiniti isto. A ostalo vrijeme provest ćete – upoznajući se.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB