Prvih šest tjedana s vašom bebom

6 min čitanja

Što možete očekivati kad vaša beba stigne kući? Pročitajte naš vodič kroz tjedne.

Prvi tjedan

SPAVANJE Novorođenčad tek mora naučiti razliku između dana i noći, pa će se vaše uobičajene navike spavanja promijeniti radi usklađivanja s bebinima. Prilikom noćnih hranjenja prigušite svjetla i nemojte previše razgovarati s bebom. Tako će ona početi raspoznavati razliku između dana i noći.

HRANJENJE Novorođenče može na dan popiti samo 450-600 ml mlijeka, stoga će ju trebati hraniti češće i pomalo. Ako vas dojenje boli, možda je problem u tome što beba ne hvata bradavicu kako treba. U tom slučaju zatražite savjet stručnjaka.

ČEMU SE MOŽETE RADOVATI Prirodnim refleksima svoje bebe. Položite li prst na njezin dlan, ona će ga stisnuti – to je refleks hvatanja.

NE BRINITE SE AKO… vaša beba utihne dok joj govorite, ona se samo koncentrira na vaš glas. Može se usredotočiti na zbivanja na “udaljenosti hranjenja” odnosno na udaljenosti od vaše bradavice do očiju.

Drugi tjedan

SPAVANJE Navike spavanja vaše bebe bit će prilično neuredne, a ona će spavati oko 15-18 sati na dan. U ovoj fazi još nemojte pokušavati uspostaviti rutinu.

HRANJENJE Bebu valja hraniti oko sedam do deset puta dnevno, stoga sve što vam treba držite na jednome mjestu. Uredite ugodan kutak za hranjenje s omiljenim napitkom, knjigom, iPadom i mobilnim telefonom kako vam ne bi bilo dosadno.

ČEMU SE MOŽETE RADOVATI Činjenici da vas beba prepoznaje. Kad je držite u naručju, ona se osjeća sigurnom, a otkucaji srca su ravnomjerniji.

NE BRINITE SE AKO… ne podnosi kupanje. Neke bebe vole vodu, a neke pak ne vole osjećaj izloženosti. Vodite računa o tome da kupaonica bude topla te da temperatura vode iznosi oko 32°C. I ne morate je kupati baš svaki dan. Kad nije dan za kupanje, jednostavno je cijelu obrišite pamučnom krpicom umočenom u mlaku vodu.

Treći tjedan

SPAVANJE Sindrom iznenadne dojenačke smrti javlja se kod manje od jedne na 2000 beba, stoga je sigurnost važna. Uvijek položite bebu na leđa, s nožicama na dnu krevetića, a sobna temperatura ne bi trebala prelaziti 18°C. Neki stručnjaci smatraju da duda smanjuje rizik, no to je još uvijek predmet rasprava.

HRANJENJE U ovoj ćete fazi već moći predvidjeti kad beba želi svoje mlijeko, ali još je prerano za uspostavljanje pravilnog rasporeda. Beba može patiti i od refluksa odnosno vraćanja želučanog sadržaja u jednjak nakon hranjenja. To je slično slaboj probavi, pa će beba biti razdražljiva i nervozna. Ako se zbog toga brinete, obratite se liječniku.

ČEMU SE MOŽETE RADOVATI Vaša beba postaje svjesnija svoje okoline i može početi okretati glavu u smjerovima iz kojih dolaze zvukovi.

NE BRINITE SE AKO… joj je koža lica crvena i točkasta. Uzrok tome su vaši hormoni koji se još nalaze u njezinu tijelu, a i koža se privikava na novo okruženje.

Četvrti tjedan

SPAVANJE Kako stručnjaci savjetuju da prvih šest mjeseci beba spava u sobi s roditeljima, njezini bi vas zvukovi mogli noću buditi. Mnoge bebe grokću, ciču ili guguću dok spavaju i pritom mogu biti veoma glasne, ali brzo ćete se naviknuti na to.

HRANJENJE Jedna od pet beba dobije kolike, a simptomi mogu biti učestali plač i pridizanje nožica prema trbuhu. Kolike često počinju oko četvrtog tjedna i mogu trajati do 12. tjedna. Mame koje bebe hrane formulama mogu pokušati s onima koje su posebno namijenjene bebama s kolikama. Ako pak dojite, pokušajte bebu staviti u uspravniji položaj tijekom hranjenja. Može joj pomoći i ako je nakon hranjenja polegnete na trbuščić.

ČEMU SE MOŽETE RADOVATI Vaša beba postaje usklađenija s vama. Već poznaje i voli vaš i glas vašeg partnera.

NE BRINITE SE AKO… ne osjećate popunu povezanost s bebom. Svi su različiti, a nekim mamama za to treba duže nego drugima. Potrebno je neko vrijeme da se upoznate i uspostavite vezu, no ako vas to zabrinjava, porazgovarajte sa stručnom osobom.

Peti tjedan

SPAVANJE Vaša beba navečer može biti budna, pa ako nije pospana, nemojte je stavljati na spavanje prije 22 ili čak 23 sata.

HRANJENJE Počet ćete razlikovati vrste njezina plača, pa ćete znati što želi i kad je gladna.

ČEMU SE MOŽETE RADOVATI Tome što sve više reagira na svijet oko sebe. Bebe u prvom mjesecu života puno spavaju, ali u ovoj ćete fazi primijetiti duža razdoblja njezine “aktivne pozornosti”, kad je usklađena s okolinom. Možda će čak pokušavati oponašati vaše kretnje ili se nasmiješiti.

NE BRINITE SE AKO… plače kad je sama. Uključite je u svoje svakodnevne aktivnosti – ona je nova osoba u vašem kućanstvu i želi sudjelovati.

Šesti tjedan

SPAVANJE Vaša će beba noću spavati duže jer počinje shvaćati razliku između dana i noći. Kako biste joj u tome pomogli, počnite uvoditi noćnu rutinu. To može uključivati navlačenje zastora  ili prigušivanje svjetla.

HRANJENJE U ovoj fazi beba može početi naglo rasti i činiti se da je više gladna, pa je nahranite kad zatraži. Ali ako dojite, budite svjesni da će zalihe vašeg mlijeka možda biti nedostatne za dan ili dva. I upamtite da ćete vještinu dojenja možda svladavati nekoliko tjedana. Ako se još uvijek “borite”, nemojte odustati i zatražite stručnu pomoć.

ČEMU SE MOŽETE RADOVATI Bebinu ritanju dok jača mišiće. Ako je dosad niste polagali na trbuščić, napravite to sad. Polegnite je na prostirku na sigurno mjesto kako bi ojačala mišiće glave i vrata. To je važno jer bebe spavaju na leđima.

NE BRINITE SE AKO… beba guguće, grglja ili grokće. To znači da brblja s vama i zapravo je to odlično vrijeme da joj pokažete slikovnice živih boja. Nikad nije prerano da joj počnete pričati priče.

www.pitajmamu.hr