Putovanje s malom djecom: kako ih zabaviti i što treba ponijeti

3 min čitanja

Život se polako vraća u normalu, a to između ostalog znači i da će biti sve više putovanja. I neka ih! Zato evo nekoliko savjeta o tome kako što bezbrižnije i sa što manje suza putovati s malim djetetom.

Ne zaboravi omiljenu igračku ili dekicu

Kada se kaže putovanje, mnogima je prva (i jedina) asocijacija destinacija na koju se putuje. Malo tko razmišlja o samom putovanju. Međutim, ako putuješ s malim djetetom, onda već i samo putovanje do željene destinacije postaje prava avantura. Katkad i jako naporna. Na kraju krajeva, dug put koji je u sezoni nerijetko popraćen i s velikom gužvom zna biti naporan i odraslima.

“Imaj razumijevanja i strpljenja za najmlađe i njihovu nervozu koje sigurno neće nedostajati.”

Za uspješno putovanje s malom djecom moraš točno predvidjeti sve moguće situacije. Iako je najbolje putovati dok dijete spava, često se dogodi da to baš ne može biti uvijek slučaj. Zato obvezno pripremi omiljenu igračku, dekicu ili nešto što će djetetu pružiti osjećaj potpune sigurnosti.

Osmisli igru iznenađenja

Osim potrebne hrane, pića i dodatne odjeće koja ti treba biti pri ruci, pripremi i mali dar, odnosno iznenađenje za dijete. Tako, recimo, možeš reći djetetu da za pet zavoja dolazi iznenađenje. Iznenađenje neka bude omiljeni slatkiš ili neka igračka. Svakako se potrudi da ga dobro zamotaš u što šuškaviji papir tako da dijete ima posla oko odmotavanja.

U duhu toga, osmisli cijeli set igara na putu. Brojite sve crvene ili sve plave automobile koje vidite na putu, pričajte priče, pjevajte pjesmice. Ukratko, budi spremna na posao animatora sve dok traje putovanje.

U startu napravi najbolju moguću atmosferu

Koliko god ti se činilo da je najbolje “u cugu” prijeći put, dakle bez puno pauza i stajanja, nije. Možda bi to bilo brže, ali će te toliko iscrpiti da će ti se činiti da je put duplo duže trajao. Zato je važno raditi pauze. Udahnite i ti i dijete svježeg zraka, protegnite noge i vidjet ćeš kako ćeš se brzo napuniti za daljnji nastavak putovanja. I svoju karijeru putujućeg animatora, naravno.

“Pauze su toliko korisne i za tebe i za dijete da će ti uvelike olakšati cijelo putovanje.”

Osim bezbroj igračaka, iznenađenja, hrane i pića kojima ćeš zabaviti dijete, ne zaboravi na putovanje ponijeti ni važne stvari “tehničke” prirode. Tu su broj jedan svakako štitnici za sunce za prozore. Ako djetetu u startu napraviš što ugodniju i udobniju atmosferu u autu, vjerojatnije je da će putovanje proći glatko. Koliko je to s malim djetetom moguće, naravno.