Kada bebe počinju puzati

3 min čitanja

Puzanje je prvi način na koji će se vaša beba kretati učinkovito i samostalno. U tradicionalnom puzanju, počet će stjecati ravnotežu stojeći na rukama i koljenima. Zatim će shvatiti kako se kretati naprijed i natrag tako da se odguruje koljenima. U isto vrijeme, jačat će mišiće koji će joj uskoro omogućiti da hoda.

Kada bebe počinju puzati?

Većina beba nauči puzati u dobi između sedam i deset mjeseci. Vaša se beba u tom periodu može odlučiti i za neku drugu opciju poput povlačenja na guzi (tako da se sa stražnje strane odguruje rukom, a s prednje stopalom) ili kretanja na trbuhu uz oslanjanje na ruke ili laktove. Neka vas ne brine njezin stil, bitno je da beba postaje pokretna i svejedno je koji način odabere. Neke bebe čak i ne puzaju nego se odmah prebace na ustajanje, stajanje, kretanje dok se drže za namještaj i hodanje.

Kako bebe uče puzati?

Vaša će beba vjerojatno početi puzati brzo nakon što može samostalno sjediti bez pomoći (vjerojatno oko osam mjeseci starosti). Nakon ove točke, moći će držati glavicu uspravno i gledati okolo, a njezine ruke, noge i mišići leđa dovoljno su jaki da ju spriječe da ne padne na pod kada se podigne na ruke i koljena.

Kroz neko vrijeme, beba će postepeno naučiti samopouzdano se kretati od sjedećeg položaja na sve četiri, te će uskoro shvatiti da se može ljuljati naprijed natrag kada su joj udovi ravni i guza paralelna s podom. Između devetog i desetog mjeseca povezat će da kada se odguruje koljenima dobiva dovoljan poticaj da postane pokretna. Kada stekne sigurnost, naučit će se iz položaja za puzanje vratiti u sjedeći položaj.

Kako pomoći bebi da puže

  • Vrijeme na trbuhu – od samog početka, i prije nego što vaša beba počne puzati, pobrinite se da dovoljno vremena provodi na trbuhu. Postavite ju na trbuh i igrajte se s njom nekoliko puta na dan po nekoliko minuta dok je budna i odmorna. To će pomoći da razvije mišiće potrebne za puzanje.
  • Inicirajte pokret – najbolji način da ohrabrite bebu da puže je da u blizini nje postavite igračke i predmete koji su joj zanimljivi kako bi se odvažila posegnuti za njima i naći način da do njih dođe.
  • Osigurajte svoj dom – kada beba počne puzati može upasti u brojne nezgode, zato se pobrinite da vaš dom bude siguran za bebu i poseban naglasak stavite na stube koje morate zagraditi vratašcima i onemogućiti joj pristup istima.
     

Za Bipo klub časopis Mama&Beba