Sigurnost djece u vašem domu

3 min čitanja

Zaštitite male puzavce i hodače

Došlo je i to vrijeme! Vaš mali, plačljivi zavežljaj koji ste mogli ostaviti na sredini kreveta i mirno izvaditi što vam treba iz ormara, pretvorio se u malog akcijskog junaka! Jednostavno, ima ga posvuda! A vi trčite za njim pazeći na svoje vaze, ukrasne boce, televizor… i svaki oštri rub izgleda vam kao potencijalna opasnost. Vrijeme je da zaštitite svoj dom! Odnosno – svoje dijete.

Oni otkrivaju novi svijet

… I to je misao od koje trebate krenuti. Sve što im je u vidokrugu, sve što im je u njihovom dosegu, bit će im zanimljivo i poželjet će to dotaknuti i istražiti. Njima nije bitno to što televizor košta xy kuna i što se vrlo lako može razbiti – vi ste tu da ih preduhitrite i onemogućite pristup ili učvrstite televizor. Isto je sa svim ostalim „opasnostima“ u kući.

Ono što prvo morate zaštititi su svakako toliko zanimljive utičnice. Ako utičnice u vašem domu ne sadrže ugrađenu zaštitu, dobro će vam doći plastične zaštite koje možete kupiti u trgovinama s dječjom opremom. Slične plastične zaštite možete kupiti i za ladice – kako ih dijete ne bi moglo otvoriti ili kako si ne bi moglo zatvoriti prstiće u već otvorenu ladicu – te za vrata, koja će vaš mališan pokušati zatvarati. Dovoljno je nešto što će onemogućiti zatvaranja vrata preko malenih prstića.

Oštre kutove stolova i ostalog namještaja poželjet ćete svakako obložiti nečim, a to može biti neki patent iz kućne radinosti ili pak kupovni plastični štitnici za kutove.

Maknite im sve opasno iz dosega

Iz naše perspektive puno tog se čini bezopasno, no kako biste vidjeli svijet iz dječjeg kuta – spustite se na sve četiri! I mislimo ozbiljno – prođite kroz vaš dom na koljenima i rukama kako biste vidjeli što je sve bebi dostupno i što bi bilo mudro ukloniti. Posebnu pažnju posvetite ladici s noževima, škarama, mjestima s raznim strojevima i kućanskim aparatima, te kemikalijama ili lijekovima – na takve ladice ili ormariće postavite posebno sigurnu zaštitu.

Osim toga, bebi ne smiju biti dostupni nikakvi predmeti koji bi mogli dovesti do gušenja – vrećice, vezice, ukrasni magneti na hladnjaku… Isto tako, zavjese bi mogle biti jako zanimljive, kako za skrivanje, tako i za brisanje ručica, pa ako se od njih ne možete odvojiti, pripazite da su dobro učvršćene i da ih beba ne može povući na sebe zajedno s karnišom.

Ako vam je dosad dom ukrašavalo mnogo lončanica, sad pripazite da one nisu na dohvatu malenih ručica. Osim što ne bi bilo dobro da beba – jede zemlju, tegla bi mogla biti opasna ako ju dijete može povući i srušiti na sebe.

Ako u kući imate stepenice, na njih biste svakako trebali staviti zaštitnu ogradu.

I, da, kad jednom preuredite dom po mjeri bebe, nemojte žaliti za ukrasima i sitnicama koje više ne krase vaš doma, jer – sad imate najljepši i najvredniji ukras…


Nataša Krstičević – za BIPO KLUB