Sterilan dom za dijete – DA ili NE?

3 min čitanja

Iako ste vjerojatno sto puta u medijima, od drugih mama i vaše svekrve čuli da vaš dom mora biti besprijekorno čist kada u njega stigne mala beba, to nužno i ne mora biti jako točno. Uvjeravaju nas da bakterije i virusi vrebaju u svakom kutku našeg doma spremni da zaskoče svakoga tko im priđe, i to možda je točno, ali samo djelomično. Prije nego što počnete ludjeti i mikroskopski pristupati svakom kvadratu doma, uzmite u obzir sljedeće – ne možete u potpunosti izbjeći bacile, a što je najbolje, umjerena izloženost istima ojačat će vaš i djetetov imunološki sustav. Pametno je ograničiti pristup alergenima i bacilima koji se skupljaju oko vas i vaših voljenih bez da ciljate na laboratorijski čisto okruženje u kući.

Evo nekoliko savjeta da održite kuću “zdravijom” i čistom.

Mi protiv alergena:

Dvostruka prijetnja peludi i zagađenja može brojne ljude sklone alergijama zadržati u kući, ali tu se tek kriju pravi razlozi za nevolju. Kućni ljubimac, nakupine prašine, plijesan i ostali alergeni nisu za zanemariti, pogotovo ako u obitelji imate sklonost alergiji ili astmi. Jedan od načina da limitirate alergene prašine je da usisavate na tjednoj bazi.  Pokušajte nabaviti usisavač koji prašinu i ostale čestice drži zarobljene u spremniku nakon što ih usiše. Također, ako dijete pokaže znakove alergije na kućnog ljubimca, definitivno ga držite u drugoj sobi.

Spavaća soba: redovito mijenjajte plahte i perite ih u toploj ili vrućoj vodi u perilici rublja. Stolić za presvlačenje čistite svakih par dana s blagim deterdžentom i vodom. Onda kada sapun nije dovoljan (ako beba odluči označiti teritorij mokraćom ili kakicom) posegnite za dezinfekcijskim maramicama i očistite cijelu površinu.

Kuhinja: obratite posebnu pažnju na sigurno pripremanje hrane i korištenje zdravstveno ispravnih namirnica. Detaljno perite stolicu iz koje jede dijete – pladanj operite u perilici ili u sudoperu deterdžentom i toplom vodom barem jednom dnevno. Pukotine na stolici očistite koncem za zube, čačkalicama, dezinfekcijskim sredstvom ili alkoholom i potom detaljno isperite.

Kupaonica: prebrišite umivaonik, površine polica, zahodsku školjku, tuš i kadu dezinfekcijskim sredstvom. Četkice za zube držite jednu od druge udaljenu barem dva centimetra da bacili ne bi prelazili s jedne na drugu i redovito ih mijenjate novima. Uzmite u obzir sljedeće: vodena para i sadržaj toaleta eruptiraju iz zahodske školjke poput mini vulkana bakterija svaki put kad pustite vodu i spuste se na bilo što u blizini (uključujući i četkice za zube). Stoga spustite zahodsku školjku svaki put prije nego pustite vodu.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba