Tjemenica kod beba

2 min čitanja

Što je tjemenica?

Tjemenica je naziv za ljuskice na bebinoj glavi (ponekad se pojavljuju i na licu i tijelu). Nalikuje peruti, no ukoliko se ne uklanja i njeguje redovito može zahvatiti cijelu glavu te je tada postupak uklanjanja znatno teži. Ljuskice su najčešće žućkaste boje i postepeno postaju sve deblje. Tjemenica nije razlog za pretjeranu zabrinutost jer u svoj klasičnom obliku nije opasna za dijete, više je problem estetske prirode.

Koji je uzrok stvaranja tjemenice?

Uzrokom tjemenice kod novorođenčadi smatra se hormon androgen koji se prije rođenja prenosi preko posteljice s majke na dijete i izaziva pojačan rad lojnih žlijezda.

Koliko je česta pojava tjemenice?

Tjemenica se pojavljuje kod polovice novorođenčadi. Dok se kod nekih javi ubrzo nakon poroda, moguće je da se prvi puta pojavi i kasnije u djetinjstvu, ponekad čak i kod djece predškolske dobi. Ipak, najčešće se javlja u toku prve dvije godine života, osobito u prva dva mjeseca. Dok kod nekih nestane vrlo brzo, već nakon jednog uklanjanja, kod druge djece zna biti vrlo uporan i trajati ponekad i više od mjesec dana.

Kako tretirati tjemenicu?

Savjetujemo prvo pokušati s prirodnim preparatima. Bademovo ili maslinovo ulje uvečer nanijeti na tjemenicu, gazu također nauljiti, staviti na glavu i preko toga staviti pamučnu kapicu. Izaberite bijelu kapicu koju možete prati na visokim temperaturama kako bi mogli ukloniti masnoću od ulja. Ujutro lagano gazom ili nježnom četkicom uklonite omekšale ljuskice i potom okupajte dijete na uobičajen način. S obzirom na to da masnoća od ulja ostaje na kosi preporučuje se upotreba nekog blagog šampona.

Nakon kupanja lagano trljajte ručnikom djetetovu glavicu kako bi uklonili ostatak ljuskica. Ukoliko ulje i svakodnevno četkanje ne pomognu savjetujte se s vašim liječnikom i ljekarnikom i pokušajte s nekim od šampona i krema namijenjenih upravo tjemenici.

Tjemenicu ne uklanjajte na silu kako ne bi došlo do krvarenja i iritiranja ionako osjetljive kože.

Ukoliko ništa ne pomaže, a tjemenica se povećava posjetite vašeg liječnika.

www.trudnoca.hr