Uz ove savjete pobijedite bolno dojenje

4 min čitanja

Dojenje, koliko god da je poželjno i važno za bebu, za mamu ponekad može biti traumatično. Nema mlijeka, pa ima previše, pa beba ne želi cicati… Većina mama je sve to prošla i baš iz njihovog iskustva izvuci sve potrebne savjete kako bi si olakšala.

Sama pronađi idealan položaj i za sebe i za bebu

Majkama koje imaju problema s dojenjem (a malo koja u početku nema!) priče o dojenju kao emotivnom i divnom trenutku izgledaju i zvuče kao znanstvena fantastika. Najvažnija stvar koju trebaš imati za to je – strpljenje. Naime, činjenica je da dojenje krije niz dobrobiti i za mamu i za bebu, a kako bi došla do te emotivne sfere dojenja, najvažnije je usvojiti pravilnu tehniku.

Trudnički tečajevi, kao i savjeti babice, liječnika ili druge stručne osobe pomoći će ti u dojenju. Za početak je važno pravilno držati bebu. Prisloni je uz trbuh, a glavica neka visi malo preko ruke. S bradom naslonjenom na dojku, neka joj nos bude slobodan kako bi mogla nesmetano disati.

Iako postoji ‘školski’ položaj prilikom dojenja, uvijek možeš tražiti baš onaj idealan u kojem ćete uživati i tvoja beba i ti.

Trebaš biti svjesna i da je dojenje u početku, ma kako ono dobro išlo, bolno. Međutim, bol bi trebala prestati nakon prvih nekoliko minuta dojenja. U protivnom ona već postaje razlog za uzbunu jer može značiti začepljene mliječne kanale, mastitis, soor i slične neugodne pojave.

Ragade su prolazne, važno je biti strpljiva

Bolne bradavice, koje mogu ispucati pa postati još bolnije (to su tzv. ragade), pojava su koja se javlja kod više od 80 posto dojilja. Dobra vijest je što je to prolazno stanje zbog čega je baš u tom trenutku najvažnije oboružati se strpljenjem.

Naime, zbog ragada mnoge mame odustanu od dojenja. Međutim, njihov glavni uzrok je nepravilan položaj djeteta tijekom dojenja. Važno je, zato, postaviti dijete tako da obuhvati cijele bradavice, aureolu i dio same dojke. Tako će se spriječiti “grickanje” desnima, a dogodit će se ono što se treba dogoditi – sisanje.

Začepljeni mliječni kanali povezani su s grudnjakom

Začepljeni mliječni kanali itekako su bolna pojava. Osim bolova, prepoznat ćeš da se radi o začepljenim mliječnim kanalima i po crvenilu te tvrdim kvržicama na grudima.

Zbog začepljenih mliječnih kanala može doći do osjećaja groznice. To je znak da je došlo do infekcije i tada svakako trebaš posjetiti liječnika.

Do ove pojave dolazi kada nema redovitog izdajanja. Osim redovitog izdajanja i dojenja, važno je nositi pamučan i udoban grudnjak. Naime, pogrešan i tijesan grudnjak često je uzrok začepljenja mliječnih kanala. Osim toga, važno je izbjegavati stres pa, ako imaš tu mogućnosti i blagodat, svakako dopusti da ti partner ili najbliži članovi obitelji pomognu u prvim danima majčinstva.

Trudi se dojiti i za vrijeme mastitisa

Ragade, začepljeni mliječni kanali, ali i otežano curenje mlijeka mogu dovesti do bakterijske infekcije u grudima, odnosno do mastitisa. On se najčešće javi u prvih nekoliko tjedana dojenja.

Ženama koje imaju mastitis preporučuje se dojiti jer u mlijeku se kriju prirodni antibiotici, a i izdajanje mlijeka će smanjiti osjećaj težine u grudima.

Mastitis se uspješno liječi vrućim kompresama te antibioticima. No, kako ne bi došlo do toga, osim pravilnog dojenja, važno je imati i pravilnu higijenu. Zato, redovito peri i ruke i dojke kako bi zaštitila bradavice i kako ne bi došlo do infekcije.

Kod soora je važno da se liječe i beba i mama

Bolno i neugodno dojenje može izazvati i mliječac, odnosno soor. Riječ je o gljivičnoj infekciji koja se pojavi kod bebe, ali je tijekom dojenja prenese i na dojke. Soor se manifestira kao bol, osip, crvenilo, svrbež.

Soor nije opasno stanje jer se uspješno rješava lijekom protiv gljivica koji se treba nanositi, kako na grudi, tako i u bebina usta. Ako se i beba i mama ne budu liječile zajedno, postoji velika vjerojatnost da će se soor ponovno javiti.