Vodič kroz zaštitu od sunca u prvoj godini

4 min čitanja

Važno je zaštiti bebu od sunca. Što je dijete mlađe, koža je osjetljivija i tanja, a negativni učinci djelovanja UV zraka su izraženiji. Beba mlađa od 6 mjeseci uopće ne bi trebala biti izložena direktnom suncu.

Malo sunca dobro je za svakoga jer je prirodni izvor vitamina D, ali previše sunca može biti štetno i čak povrijediti bebinu kožu, kao i oči. Bebine oči nisu u mogućnosti tako dobro blokirati sunčeve zrake, kao oči odraslih. Većina oštećenja očiju uzrokovanih suncem skupljaju se tijekom dužeg perioda i mogu dovesti do ozbiljnih problema u odrasloj dobi. Ipak, nemojte misliti da bebe moraju cijelo vrijeme biti unutar četiri zida. Samo se trebate pridržavati nekoliko pravila kojima ćete zaštiti svoje najmlađe, kako bi skupa mogli uživati u prirodi, suncu i moru.

Bebina koža je tanka i može puno lakše izgorjeti od kože starijeg djeteta. To se pogotovo odnosi na bebe mlađe od 6 mjeseci. Kad sunčeve zrake uspiju doprijeti do bebine kože, mogu prouzročiti opekline, čireve i druga oštećenja kože. Bez obzira je li vaše dijete svjetlije ili tamnije puti, morate ga primjereno zaštiti.

Šešir štiti lice, a sunčane naočale oči

Stavite bebi šešir široka oboda i sunčane naočale. Potražite naočale koje imaju 99% UV zaštitu. UV znači ultraljubičasto, a sunce zrači ultraljubičaste zrake koje mogu naškoditi bebi. Obucite bebu u laganu, prozračnu odjeću koja joj može prekrivati ruke i noge. Kako bi vidjeli štiti li odjeća dobro od sunca, lagano ju nategnite iznad svjetla. Što manje svjetla prolazi kroz tkaninu, bolja je zaštita. Možete i kupiti odjeću s UV zaštitom. “UV zaštitna odjeća ima utkane niti s UV zaštitom ili je premazana UV zaštitnim filmom. Izrađena je od Lenzing Modal sun materijala, a UV zaštita je u obliku pigmenta utkanog u materijal”, objašnjava dermatologinja Ivana Manola.

Kremu kombinirajte s UV zaštitnom odjećom.

I ako je oblačno, mažite bebu

Ako je mlađa od 6 mjeseci, najbolje je maknuti bebu s direktnog sunca. “U prvih šest mjeseci se baš ne preporučuju zaštitne kreme, a u drugom dijelu prve godine koriste se zaštitne kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu”, savjetuje pedijatar Milivoj Jovančević.

Ako je beba starija od 6 mjeseci, možete namazati kremu po cijelom tijelu. Najbolji proizvodi za bebu štite i od UVA i UVB zraka. Većina zraka s kojima naša koža dolazi u kontakt su UVA zrake, koje mogu oštetiti kožu. UVB zrake mogu oštetiti i kožu i oči i oslabiti imunitet, pa je najbolje dobro pročitati opis proizvoda kako bi bili sigurni u visinu zaštite. Svaka krema ima označen faktor zaštite od sunca (SPF). Što je viši, zaštita je bolja. Nemojte zaboraviti nanijeti kremu na usnice (zahtijevaju posebnu njegu s obzirom na to da im nedostaje melanin), uške i stražnji dio vrata. Do prve godine pazite da krema nema konzervansa i parabena, što bi u ranoj dojenačkoj dobi moglo biti škodljivo, kaže pedijatar Milivoj Jovančević savjetujući da se nakon navršenih 6 mjeseci bebinog života koriste s kreme koje u sebi sadrže isključivo mineralnu zaštitu. “Takve kreme stvaraju barijeru i sprječavaju da UV zrake uopće dođu do kože. To su kreme koje su dosta guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite.”

Ako je vani oblačno, nemojte misliti da ne morate zaštiti bebu. Iako vaše dijete nema na oko vidljive opekline, ipak može imati oštećenja kože. Većina oštećenja ne događa se na plaži već u svakodnevnom životu. Kad roditelji idu s bebom na plažu, više su svjesni štetnog utjecaja sunca i redovito ih mažu kremom za sunčanje. Ne zaboravite zaštiti dijete i prilikom odlaska u jaslice, vrtić, park, u šetnju…

Upravo u djetinjstvu leži najveći rizik od pretjeranog izlaganja suncu. “Više od polovice izlaganja suncu kroz život događa se prije 18. godine, a prve tri godine koža je najranjivija. Za bebe je najbolje smanjiti izloženost suncu u vrijeme kad je sunce najviše, između 10 i 16 sati”, preporučuje američki pedijatar Alan Greene.

www.klokanica.hr