Zašto je baš trudnoća pravo vrijeme za vježbanje

3 min čitanja

Jedan od prvih snažnijih osjećaja koji se javlja kod trudnica je zaštitnički stav. Stoga je posve razumljivo kako žene u drugom stanju zbog straha da ne naude bebi i zbog predostrožnosti počnu pretjerano paziti na svaki korak koji naprave. Mnoge čak i prestanu vježbati. Ako i ti planiraš stati s tjelovježbom, onda svakako pročitaj zašto bi se trebala predomisliti.

Radi po osjećaju

Kada žena ostane trudna, mijenja se apsolutno sve: od izgleda, preko njezinih osjećaja do kemijskog sastava u mozgu. Mnoge reakcije, potrebe i želje zato se i pripisuju hormonima. Tako da je posve normalno osjećati sve što prije nisi osjećala, počevši od prekomjerne sreće pa sve do prekomjernog straha. Međutim, ako te taj isti strah sprječava u obavljanju svih onih aktivnosti koje su te ispunjavale prije trudnoće, vrijeme je da se suočiš s njim.

– Prvo i osnovno, sve i ako je žena redovito trenirala prije trudnoće, za vrijeme trudnoće sigurno neće obavljati svoje aktivnosti istim intenzitetom. Novo stanje zahtijeva i nove vježbe. Kad samo pomisliš da ćeš 9 mjeseci teret nositi samo s jedne strane, nema druge nego da opterećenu stranu, dakle leđa, počneš jačati – govori Dajana, velika zaljubljenica u fitness i mama 6-mjesečne djevojčice te dodaje kako je sve najvažnije raditi po osjećaju.

– I ja sam mrzila tu rečenicu „radi po osjećaju“ jer sam odmah i sad htjela znati što i kako. Na kraju je ipak i više nego točna, ali u nju se nitko ne može uvjeriti dok se ne oslobodi i ne opusti – kaže Dajana.

Trudnice trebaju razbiti strah od vježbanja

Od vježbanja tijekom trudnoće nije odustala ni Matea Brčina, nekad profesionalna, danas rekreativna atletičarka. Kaže kako su je tijekom cijele trudnoće i babica i doktor ispitivali što i kako vježba i time je poticali na vježbanje.

– Svoju sam trudnoću vodila u Švedskoj gdje sam rodila. Mislim da je strah od vježbanja tijekom trudnoće i kulturološki uvjetovan, ali sigurno bi se takve predrasude trebale rušiti jer vježbanje može donijeti samo dobro, i mami i bebi – kaže Matea. Ona je, kaže, vježbala cijelu trudnoću. Tek je u 7. mjesecu trudnoće prestala trčati jer je imala veliko opterećenje na dno zdjelice. No, nastavila je biciklirati i tri puta tjedno odlaziti u teretanu.

„Ako je žena vježbala u trudnoći, tijekom oporavka od poroda tijelo će joj biti zahvalno za svaki trening koji je odradila“

–  U teretani sam radila treninge snage s utezima. Težinu sam, naravno, smanjivala prema osjećaju. Osim toga, svaki drugi dan sam i plivala između 20 i 30 minuta – govori Matea. Naravno, nije isto kada zatrudni žena koja se cijeli život bavi sportom i žena koja je sve, samo ne sportski tip. No, evo zašto bi baš svaka žena trebala uvesti vježbanje u svoju trudničku svakodnevicu:

  • Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres
  • Olakšava porod (posebice prvorotkinjama)
  • Olakšava oporavak nakon poroda
  • Potiče razvoj bebina mozga
Osim što je ženama koje su tijekom trudnoće redovito vježbale lakši porod, lakši im je i oporavak nakon poroda.

– Dok su se sve moje prijateljice oporavljale po nekoliko mjeseci, ja sam se već mjesec dana nakon poroda vratila na full trening od prije trudnoće – govori Matea.