5 zlatnih savjeta koje mame prenose s koljena na koljeno

4 min čitanja

Majčine lekcije nekako posebno počneš cijeniti i slušati kada i sama postaneš mama. Ovo su samo neki od zlatnih savjeta koje mame već generacijama prenose s koljena na koljeno.

Ne zapostavi partnera

Jedan od najvažnijih savjeta koji mame u vezi majčinstva mogu dati je taj da se treba njegovati odnos s partnerom. Može zvučati čudno jer se ne tiče djeteta. Pa, kako onda može imati veze s majčinstvom? Kada se beba rodi, jasno je da postaje centar svijeta – i maminog, i tatinog, i svih drugih članova obitelji. Međutim, ta činjenica ne umanjuje jednu drugu činjenicu, a to je da se ne smije zapostaviti odnos s partnerom.

Kroz njegovan odnos s partnerom, koji treba biti obilježen ljubavlju, poštovanjem, razumijevanjem i tolerancijom, svom ćeš djetetu pružiti primjer zdravih ljudskih odnosa koji će mu kasnije itekako koristiti.

Njeguj se i iznutra i izvana

Svaka majka s rođenjem djeteta sebe stavlja na drugo mjesto. I to je jedna posve normalna, lijepa, ali katkad teška i iscrpljujuća stvar. Baš zato što je majčinstvo tako teško, to je razlog više zašto ne smiješ zaboraviti brinuti o sebi.

Ako si majka, ne znači da si robot. Isto tako, to što sve možeš sama, ne znači i da moraš sama. Zato se ne ustručavaj tražiti pomoć.

To što ćeš nekad ostaviti dijete kod bake, dadilje ili bilo koje osobe od povjerenja kako bi ti otišla na kavu s prijateljicama, vikend s partnerom ili bilo što želiš, ne znači da si loša majka. Naprotiv! To pokazuje koliko si svjesna važnosti brige o sebi i izvana, ali i iznutra.

Poklanjaj djetetu vrijeme, a ne igračke

Djetetu uvijek trebaš biti bezuvjetna podrška. Zato trebaš dijete okružiti tolikom količinom ljubavi i razumijevanja da bude svjesno da, sve i kada napravi neku pogrešku (a sigurno će ih biti), da ne osjeća strah od kazne.

Možda će se nekad činiti nemogućim i pokušat ćeš tu ljubav nadoknaditi “linijom slabijeg otpora”, a to su danas obično velike količine igračaka. Međutim, jedan od zlatnih savjeta kojih se trebaš držati je taj da majka svoju ljubav pokazuje izdvojenim kvalitetnim vremenom za dijete.

Nisu sva djeca ista: prihvati ih kakva jesu

Ako si majka više djece, onda trebaš upamtiti da je svako dijete biće za sebe. Zato svoje odgojne metode, ali i pristup u izgradnji odnosa s djetetom trebaš prilagoditi. Neke će bebe više plakati, druge manje. Neke su mirne i vesele po prirodi, druge su pak ozbiljne i izmamiti njihov smiješak je gotovo nemoguće.

Umjesto da pokušavaš ‘napraviti’ idealno dijete, prihvati ga kakvo jest i usmjeri ga na pravi put gdje će maksimalno iskoristiti svoje potencijale.

Na kraju krajeva, ni sama nisi savršena. Kada prihvatiš svoje dijete sa svim njegovim manama, ne samo da će to za njegov razvoj biti bolje, nego ćeš i ti biti opuštenija i sretnija.

Majčinstvo je avantura; ne zaboravi uživati

Majčinstvo je “zvanje” koje nikad ne prestaje. To vidiš i sama iz odnosa sa svojom mamom. Ona će se prema tebi, ma koliko godina imala, uvijek ponašati tako – kao mama. Zaštitnički, nježno i s puno ljubavi. Sigurno ćeš i ti nastaviti tu urođenu tradiciju.

Međutim, ono što na avanturi zvanoj majčinstvo ne smiješ zaboraviti je naučiti kako uživati u svakom trenutku. Svoju djecu mazi što više jer odrast će dok si rekla keks. Uživaj u svakom koraku jer svaki korak će oblikovati i tebe samu.