6 stvari koje zaposlene mame ne žele čuti

3 min čitanja

Zaposlene mame se često bore s osjećajem krivnje: propuštaju li nešto i rade li dovoljno sa svojom djecom? Borba s tim osjećajem je dovoljno teška bez komentara s kojima se susreću

Biti majka jedan je od najzahtjevnijih, ako ne i najzahtjevniji posao na svijetu. Naravno da ima poslova koji traže težak fizički rad, poslova koji iscrpe zadnji atom ljudske snage, ali biti odgovoran za nečiji život i podizanje dobre i kvalitetne osobe nije nimalo lako. Ima majki koje se žele vratiti na posao kako bi ostvarile komunikaciju s “odraslim” osobama, koje njihov posao ispunjava, koje na to tjera financijska situacija ili to jednostavno žele. I sve su to valjani razlozi.

Donosimo vam kratki pregled stvari koje ni jedna zaposlena majka ne želi čuti:

‘Ne bojiš se da će dijete izgubiti povjerenje u tebe?’

Ako majka radi, ne znači da nije tu za svoje dijete i da dijete ima osjećaj da je majka tu za njega. Biti majka koja radi nema veze sa zanemarivanjem svoje djece. To je krivi način gledanja.

‘Meni bi djeca previše nedostajala da radim’

Ponovno, nemaju svi mogućnost izbora hoće li se vratiti na posao ili ostati doma. Dovoljno je da majci nedostaju djeca dok je na poslu, ne morate ju i vi još na to podsjećati.

‘Ženi je mjesto u kući s djecom’

Ovu izjavu nema potrebe niti komentirati. Seksistička izjava kojoj je mjesto u nekim drugim vremenima. Dapače, stoljećima…

‘Čudim se što si se odlučila vratiti na posao. Tvoj muž se čini uspješan.’

​To što je muž uspješan, ne znači da žena ne mora ili, još bolje, ne želi raditi. Ova izjava također daje naslutiti da znate kakva je obiteljska situacija, što u većini slučajeva nije istina.

‘Jao, grozno izgledaš!’

​Zaposlene majke nemaju toliko vremena kao prije koje mogu odvojiti na kozmetičke tretmane, ležanje u kadi, a čak je i spavanje luksuz. Stoga, nemojte se čuditi ako nisu dotjerane svaki dan.

‘Ja nikad ne bih mogla prepustiti nekom drugom da odgaja moju djecu.’

​Ako dijete ide u jaslice, vrtić ili ima tetu čuvalicu, to ne znači da majka ne odgaja svoje dijete. Roditeljski sastanci, odlazak kod doktora, rođendanske proslave, ostajanje doma s bolesnim djetetom, pitanje kako su proveli dan, igra, učenje čitanja, pisanja, neprestano ponavljanje, odlasci na izlete, more, spavanje s njima, čitanje priča i maženje: ako to nije odgoj djeteta, što onda je?

www.klokanica.hr