Trudnoća i porod u vrijeme pandemije

6 min čitanja

Trudnoća u vrijeme globalne pandemije može se činiti kao još veći izazov nego inače.

Osjećaji straha i anksioznosti su povećani, a informacije se mijenjaju iz dana u dan. Donosimo ti nekoliko iskustava i savjeta kako lakše podnijeti trudnoću i porod u ovo izazovno doba.

Kako se čuvati?

Trudnice su nešto sklonije respiratornim infekcijama od ostatka populacije i zbog toga se naglašava važnost praćenja mjera predostrožnosti, navodi Svjetska zdravstvena organizacija. Iako ih nije uvijek moguće slijediti, pokušaj redovito:

  • prati ruke,
  • uređaje i tastature brisati maramicama za čišćenje/dezinfekciju barem dva puta dnevno,
  • izbjegavati dirati lice, osobito oči i nos,
  • zračiti prostorije u kojima boraviš,
  • jesti zdravo i dovoljno spavati,
  • izbjegavati javni prijevoz kad su najveće gužve i držati propisanu udaljenost od drugih ljudi,
  • izbjegavati zdravstvene ustanove osim u slučaju nužde kao i javne prostore,
  • obavljati sve što možeš putem e-maila.

Što se promijenilo?

No, čak i kad pratiš sve te smjernice, jasno je zašto se i dalje osjećaš nesigurno.

“Inače sam poprilično smirena i racionalna osoba, ali je pandemija itekako utjecala na prolazak moje trudnoće. Što se dan više bližio, to su me više pogađali mješoviti strahovi. Tu sad više nije bilo ‘hoću li ja to moći’ nego i anksioznost od Covida, hoću li biti sama na porodu ili će i muž moći prisustvovati, što ako se beba zarazi prilikom poroda…”, ispričala je Irena, mama 6-mjesečne Marte.

Irena nije jedina novopečena mama kojoj su se na strahove od prvog poroda nagomilali i strahovi od pandemije.

“U 35. tjednu rizične trudnoće potvrđeno mi je da sam pozitivna. Bilo je to krajem 2020. godine. Imala sam visoki tlak i sumnju na preeklampsiju pa sam uglavnom mirovala. No, pitanja koja su mi se vrzmala po glavi su me strašno opterećivala. U tom periodu sam kašljala toliko jako da sam se često znala pomokriti pa sam se zabrinula da bi posljedično mogao puknuti i vodenjak”, podijelila je svoje iskustvo Maja, mama jednogodišnje Melani.

“Primalja je rekla da bi se to moglo dogoditi, ali da ne brinem, da je današnji stres puno veći katalizator. Ne mogu opisati koliko mi je pomogla toplina i pribranost svih zdravstvenih djelatnika i njihovo usmjerenje da se, naravno, uz fizičko zdravlje, posebno pobrinem i za psihičko”, nadodaje Maja.

Golema važnost mentalnog zdravlja

U potpunosti je prirodno osjećati strah, tugu, bijes ili ljutnju u kriznoj situaciji.

Razgovaraj s ljudima od povjerenja, zadrži kontakt s ljudima s kojima ti je ugodno, pa makar putem e-maila ili videopoziva ako se ne možete naći. A ako se već odlučiš na druženje uživo, pokušajte se dogovoriti negdje na svježem zraku, u prirodi… Bilo gdje gdje nije prevelika cirkulacija ljudi i gdje možeš napuniti svoje baterije.

“Stres je uvijek očekivan, ali to ne znači da se ne može izbjeći.”

Također, ako se dobro osjećaš i doktor se slaže, vježbaj. Danas ima brojnih online tečajeva pilatesa i joge za trudnice. Ovdje možeš saznati koje su sve dobrobiti vježbanja tijekom trudnoće!

Pokušaj biti okružena smirenim ljudima. Ako su oko tebe uglavnom paničari, nemoj se čuditi ako i na tebe prijeđe malo tog stresa. Umjesto toga, posveti se sebi. Vrati se starim hobijima koji su te veselili ili vodi dnevnik. Ne možemo poreći da su ovo poprilično jedinstvena vremena i da će to biti jedna zanimljiva priča za djecu i unuke.

Novo doba pregleda i poroda

Ako si prvi put trudna ili jednostavno imaš vrlo entuzijastičnog partnera, znamo koliko je teško kad te ne može pratiti na pregled ili u rađaonu. Trenutna situacija je takva da ne može ući nitko tko nije potreban (znamo kako to zvuči, ali znaš što mislimo).

“Srećom, moderna vremena su sa sobom donijela i nekoliko kreativnih trikova.”

“Mi smo se snašli i imali super sreće da smo imali tako ‘ludu’ doktoricu. Dala mi je da snimim pregled tj. UZV mobitelom, a ona mi je sve slike prebacila na USB. Naravno da to nije kao kad je partner unutra s vama i uživo prvi put gleda otkucaje srca, ali bolje išta nego ništa”, ispričala je Ivona, mama jednogodišnjeg Nikole.

S druge strane, nekima je to puno teže palo jer su informacije ponekad dvosmislene.

“Bilo mi je jako teško jer je muž cijelo vrijeme bio uz mene prethodnu trudnoću, a sad nije mogao biti prisutan apsolutno nigdje. Nakon ovog poroda jedva smo čekali doći doma jer čak niti na izlazu iz bolnice kad su donijeli bebu je nisu htjeli dati njemu u ruke nego samo meni. Znamo da za sve vrijede ista pravila i nismo radili drame, no problem je što je svatko govorio svoje. Na ulazu bi nam rekli da se može ući bez problema, a kod doktorice sasvim druga priča”, požalila se Nikolina, mama jednoipolgodišnjeg  Martina.

Znamo koliko je tatina uloga od iznimne važnosti, pogotovo u ovakvim trenucima. Stoga nekoliko savjeta (budućim) tatama:

Sve je u planiranju! Budite uz partnericu i pomognite joj da se spremi za porod, proučite kako izgleda porod i babinje. Udružite se u zajedničkoj pripremi plana poroda i još bitnije – budite podrška po pitanju dojenja. Dajte joj do znanja koliko ste ponosni na njenu snagu i da ćete biti uz nju u svakom mogućem trenutku. Vaše putovanje tek kreće!

BIPA i kako si? ti čuvaju leđa

Ako osjećaš potrebu za dodatnom podrškom ili konkretnim informacijama o svemu što te muči, uvijek se možeš javiti u savjetovalište udruge kako si?i obratiti im se sa svojom pričom. Nemoj propustiti brinuti o sebi jer ćeš tako najbolje brinuti o svojim najmilijima!