ANTIBIOTICI ZA MASTITIS U DOJILJA – dr. med. Milan Pavlović

2 min čitanja

Mastitis (upala dojke) može biti infektivnog ili neinfektivnog podrijetla.

Infektivni mastitis jedna je od najčešćih upalnih bolesti u dojilja. To stanje (infektivno ili neinfektivno) varira u težini, u rasponu od blagih simptoma s lokalnom upalom, crvenilom, toplinom i boli u zahvaćenoj dojci do ozbiljnih simptoma kao što su vrućica, apsces ili sepsa i koje mogu zahtijevati bolničko liječenje. Oporavak može potrajati, uz znatnu nelagodu za majku i dijete.

Mastitis obično nastaje tijekom prva tri mjeseca nakon porođaja i dovodi do toga da majka mora provesti minimalno jedan dan u krevetu, što je popraćeno ograničenom aktivnošću. Mastitis je povezan sa smanjenim izlučivanjem mlijeka, smanjenim stvaranjem mlijeka te poteškoćama u zbrinjavanju djeteta. To opterećenje za majke, uz troškove liječenja, mogući negativni utjecaj na nastavak dojenja te opasnost od ozbiljnih komplikacija kao što je sepsa, čine mastitis ozbiljnom bolesti koja zahtijeva ranu dijagnozu i učinkovitu terapiju.

Istraživanje

Sustavni pregled uključio je dva istraživanja s ukupno 125 ispitanica. Jedno istraživanje uspoređivalo je dva različita antibiotika, pri čemu među njima nije utvrđena razlika u ublažavanju simptoma mastitisa. Drugo istraživanje usporedilo je nikakvu terapiju, pražnjenje dojke te antibiotike s pražnjenjem dojke, pri čemu je uočeno brže povlačenje simptoma s antibioticima.

Zaključak

Postoji vrlo malo dokaza o učinkovitosti terapije antibioticima, zbog čega su potrebna daljnja istraživanja.

Milan Pavlović, dr.med
Matija Prka, dr. med.
za BIPO KLUB

Izvor: Jahanfar S, Ng CJ, Teng CL. Antibiotics for mastitis in breastfeeding women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2013, Issue 2. Art. No.: CD005458. DOI: 10.1002/14651858.CD005458.pub3