Čudne navike dvogodišnjaka i što s njima

3 min čitanja

Djeca su općenito ‘čudna’ mala bića, puna mašte i kreativnosti koju su mi izgubili negdje po putu. U tom svom svijetu, oni zamišljaju i vide stvari drugačije od prihvaćenih postavki društva. Ako žele ići u dućan u kupaćem kostimu ili cijeli dan po kući hodati na sve četiri, ne brinite, nisu jedini.

Oprez, golo dijete!

Još jedna od neobičnih stvari s kojima ste se zasigurno susreli je golo dijete. Okrenuli ste leđa na tri minute i kad ste vratili pogled, vaše dijete je stajalo bez odjeće. Ne brinite, u ovoj dobi su djeca nesputana i ništa ne znaju (niti ih zanima) o društvenim pravilima i normama ponašanja.

Iako vama možda i nije najugodnije kad ste dogode takve situacije, ne morate se brinuti da odgajate malog “čudaka”. I to je još samo jedna od faza koja će proći. A ako se poklopi s ljetnim danima, još bolje.

Kopanje nosa

Kopanje nosa, kao i istraživanje drugih dijelova tijela (za koje bi roditelji htjeli da ih ipak ne istražuju), normalna je stvar za djecu jasličke dobi. Djeci je sve novo i znatiželjno otkrivaju nove osjećaje, utiske i uzbuđenja tijekom ove rane razvojne faze.

Kopanje nosa nije baš lijepa navika, ali pokušajte ostati mirni. Ako ne želite da kopa nos, probajte djetetu skrenuti pažnju ili objasniti da se neke stvari ne rade u javnosti jer ih nitko ne želi gledati.

Izmišljeni i plišani prijatelji

Neka djeca svugdje nose svoje plišane prijatelje, rade im ručak, stavljaju ih spavati, dok drugi postavljaju tanjure i pričaju s izmišljenim prijateljima. To je normalna dječja reakcija na spoznaju da je svijet konfuzno mjesto, teško za razumjeti. Sa zamišljenim prijateljem sve je lakše. Prihvaćajući svijet mašte svog djeteta, prihvaćate i njegovu kreativnost. Kad se krzneni prijatelj izgubi ili je vrijeme da ode u veš mašinu, mogli biste se suočiti s periodom nezadovoljstva. Na to gledajte kao na priliku da dijete nauči da se samo može nositi sa svakodnevnim situacijama.

‘Jedu’ razne stvari

Jeste li ikad ulovili dijete da jede pijesak ili blato i zapitali se: “Zar je stvarno moguće da je njemu to fino?” E pa moguće je. Stavljanje stvari u usta također je još samo jedan od načina za istraživanje svijeta oko sebe.

Znatiželjna djeca će jesti svakakve vrste čudnih stvari, od blata pa do desetak kiselih krastavaca u desetak minuta, kao i ljuljačke, igračke i tobogane. Obratite pažnju koliko često se to događa. Ako je vaše dijete opsjednuto jedenjem mačjeg pijeska, vrijeme je za razgovor s pedijatrom.

Kategorija općenito čudnih stvari

Neki mališani žele nositi plašt cijeli dan, neki pak žele stalno hodati bosi. Neki laju kao psi, a neki se prave da su kamioni kad idu spavati. Neki žele biti stalno prljavi pa namjerno bacaju zemlju po sebi, dok neki ne mogu podnijeti mrvicu prljavštine na svojim rukama. Sve je to normalno.

‘Blesave’ faze su normalni dio odrastanja i ako ne ometaju ostale ‘normalne’ aktivnosti, pustite ih. Nekad ćete morati objašnjavati da baš i nije pravo vrijeme za ‘mušice’, ali ćete se sa smijehom sjećati dana kad su bili mali i slatki.

www.klokanica.hr