Darovi za Božić

3 min čitanja

Svakog Božića roditelji se muče oko toga što pokloniti djeci. Može biti pravi izazov naći ili priuštiti im savršen dar. Također je lako izgubiti se u shopping ludilu kada ste u trgovačkom centru i vratite se kući pa tek naknadno shvatite da ste kupili puno više od onog što vašoj djeci treba. Zato je pravilo o četiri poklona idealno kako biste obavili uspješnu kupnju i ne potrošili previše novca. Ako vam je ograničen budžet ili jednostavno želite prebaciti fokus s materijalnog u ovogodišnjoj blagdanskoj sezoni, možda bi bilo dobro da razmislite o pravilu četiri poklona.

Pravilo četiri poklona kruži internetom nekoliko zadnjih godina. Ne zna se odakle je točno poteklo, ali postoji nekoliko varijacija istog. Ideja je da svojoj djeci za Božić ne kupite više od četiri poklona, a oni spadaju o ove kategorije:

  1. Nešto što žele
  2. Nešto što trebaju
  3. Nešto za obući
  4. Nešto za čitati
     

Ako su djeca još jako malena, ne morate se opterećivati i razbijati glavu jer se neće sjećati ničega. Oni ne mogu ni sami odmotati darove, i bit će im zanimljivije pokušati pojesti bilo kakav papir koji im dođe u ruke umjesto da im poklon okupira pažnju.

Ako su vam djeca već malo starija, moguće je da će nastupiti razočaranje ovim pravilom o darivanju, pogotovo ako su navikli dobiti puno više poklona za Božić, ili njihovi prijatelji dobivaju više poklona pod drvcem. Iskoristite to kao priliku da potaknete osjećaj zahvalnosti i da pokušaju shvatiti što znači živjeti s ograničenim i razumnim budžetom.

Pomozite im da vide da su dobili poklone, a da vi trošenju pristupate odgovorno i tako ćete im dati lekciju za ostatak života.

Ljepota pravila četiri dara se može prilagoditi vašoj obitelji. Pokloni su nekada skuplji, pogotovo za stariju djecu, zato ako imate više djece nemojte se osjećati loše ako kupite samo dva poklona po djetetu kako bi bili unutar raspoloživog budžeta.

Primjeri:

ZA BEBE:

  1. Nešto što žele: lijepa drvena igračka
  2. Nešto što trebaju: otvorite štednju na njihovo ime i položite novac
  3. Nešto za obući: čarapice budući da već vjerojatno imaju dosta odjeće
  4. Nešto za čitanje: bilo koja slikovnica koja u sebi sadrži nešto interaktivno

ZA MALIŠANE:

1. Nešto što žele: kuhinja za igranje, staza za autiće

2. Nešto što trebaju: nova jaknica, rukavice ili nova posteljina za krevetić

3. Nešto za obući: nova majica, suknjica ili hlače

4. Nešto za čitati: nešto inspirativno i pamtljivo


Za Bipo klub časopis Mama&Beba