6 načina da dijete prevlada strah od Djeda Božićnjaka

3 min čitanja

Ako vaš mališan vrišti i okreće glavu dok pokušavate uhvatiti sliku njega s Djedom Božićnjakom ne očajavajte – donosimo vam nekoliko savjeta kako da tome doskočite.

  1. Shvatite osjećaje

Strah od Djeda Božićnjaka je čest i normalan među djecom između dobi od dvije do sedam godina. Važno je vidjeti stvari iz njihove perspektive. Možda im se ne sviđa njegova bijela brad, rukavice ili crveno odijelo. Možda im je strašan način na koji govori i viče Ho!Ho!Ho. Možda im je zastrašujuće što on zna jesu li bili dobri ili zločesti. A možda jednostavno ne žele pričati s potpunim strancem i sjesti mu u krilo.

  • Idite polako

Nemojte siliti dijete da komunicira s Djedom. Polako mu pomozite da mu postane ugodno biti u njegovoj blizini. Možete gledati drugu djecu, rođaka ili prijatelja kako prilaze i razgovaraju s Djedom. To možda pomogne odagnati strah. Ipak, nemojte previše štititi dijete, jer ga time možete spriječiti da se nauči suočiti sa strahom i prevladati ga.

  • Nemojte forsirati i kažnjavati

Najgore što možete napraviti je siliti dijete da sjedne u krilo Djedu, pogoršat ćete stvari i potencijalno psihološki nauditi djetetu. Poštujte djetetove želje umjesto da ga kažnjavate ili prijetite da neće dobiti igračke ako se ne slika s Djedom. Recite mu nešto poput: ‘U redu je, s vremenom ćeš se naviknuti na Djeda Božićnjaka, samo ti treba vremena.’

  • Budite Djedov najveći zagovaratelj

Uzbudite dijete oko Djeda već i prije nego počne blagdanska sezona, tako da već osjeća kao da ga poznaje. Ispričajte priče o veselom čovjeku koji nosi darove dječacima i djevojčicama širom svijeta i podijelite vlastite uspomene s Djedom dok ste bili dijete. Pogledajte filmove i pročitajte priče koje opisuju Djeda u najboljem svijetlu.

  • Pričajte nasamo s Djedom

Budite Djedov pomagač kako bi se dijete prije naviklo na njega. Neka drugi član obitelji okupira vaše dijete dok Djedu kratko objasnite strahove vašeg djeteta i ponudite prijedloge kako da dijete prevlada strah. Recite mu ime vašeg kućnog ljubimca ili djetetov hobi kako bi ga Djed Božićnjak spomenuo u razgovoru s mališanom.

  • Nemojte zaustaviti čaroliju

Ako se vaše dijete boji Djeda, možda se osjećate dužni reći mu da on nije stvaran, ali stručnjaci savjetuju da ne prenagljujete. Možda vam se čini primamljivo tako umiriti uplašeno dijete, ali to saznanje možda neće biti dovoljno da otjera njegove strahove, ali svakako će ugroziti uživanje u čaroliji Božića i Djeda Božićnjaka u budućnosti.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba