10 načina na koji bebe doživljavaju svijet oko sebe

3 min čitanja
  1. Svjetlo

Vid je jedan od najvažnijih načina na koji bebe procesuiraju što se događa oko njih. Ne mogu baš vidjeti kao odrasli, ali mogu raspoznati svjetlo i tamu. Mogu se uzbuniti iznenadnim svjetlom i umiriti ako su neko vrijeme u tami.

2. Prepoznaju lica

Novorođene bebe mogu vidjeti stvari koje su od njih udaljene 20 do 30 centimetara. Zato je prva stvar koju bebe prepoznaju majčino lice, jer je to udaljenost između mame i bebe dok ju hrani ili doji. S vremenom beba počinje prepoznavati i ostala lica koja se brinu za nju, tatu, baku ili dadilju.

3. Razlikuju boje i uzorke

Potrebno je četiri do pet mjeseci kako bi bebe počele vidjeti i razlikovati boje. Znači li to da sve prekrasne šarene igračkice ne znače ništa? Ne. Bebe trebaju svaku stimulaciju koju mogu dobiti kako bi se razvile. Rano mogu vidjeti samo crno i bijelo, ali njihova dubinska percepcija poboljšava se svaki dan. Dobro je što češće izlagati bebu crno bijelim uzorcima.

4. Prepoznaju majčin miris

Osjet mirisa kod novorođenčadi je jako zaposlen. Bebe mogu prepoznati miris svoje amnionske tekućine. Također, mogu prepoznati majčin miris među mirisima ostalih ljudi, zato će se najprije umiriti kada ih mama podigne u naručje.

5. Upijaju ostale mirise

Bebin osjet mirisa nije limitiran na mirisanje mame, mogu namirisati ostale stvari kojima su okružene. Na primjer, mogu prepoznati miris šampona, baby losiona ili ulja koje mama redovno koristi.

6. Raspoznaju glasove

Novorođene bebe mogu prepoznati majčin glas. S vremenom, počinju raspoznavati i druge glasove, posebno očev kojem su često izložene. Ali općenito ako je tišina prekinuta bilo kakvim glasom, beba će čuti i reagirati.

7. Razlikuje pjesme

Jedina stvar koja je bebi ugodnija od majčina glasa dok joj priča je majčin glas dok joj pjeva. Pjevanje bebe smatraju zabavnim i opuštajućim. A ako pjesme uvedete kao rutinu, sigurno će pomoći umiriti i privući bebinu pozornost.

8. Osjet dodira i hvatanje stvari

Kontakt koža na kožu je umirujući, utješan i dobar za dijete. Malo po malo bebica postaje aktivnija i nije čudo da mame kao pobjedu dožive kada beba krene hvatati stvari oko sebe.

9. Osjećaj temperature

Roditelji često previde činjenicu da je njihovoj bebi možda prehladno ili prevruće i da zato plače. Jer bebice kao i odrasli reagiraju na temperaturu u prostoru ako nije odgovarajuća.

10. Osjećaj gladi

Nisu okarakterizirani kao osjeti, ali glad i žeđ su jedni od prvih osjećaja s kojima se beba susreće. Jako iritiraju bebe i najčešći su razlog zbog kojeg plaču.


Za Bipo klub časopis Mama&Beba