Zašto bebe sve stavljaju u usta?

4 min čitanja

Opće je poznato da bebe u jednom trenutku počinju sve stavljati u usta, posebno vlastite ručice jer ih svrbi zubno meso kod izbijanja zubića. Ručice će beba stavljati u usta i kad je gladna, kad ju boli grlo, dok neke bebe na taj način izražavaju uzbuđenje ili neku drugu emociju koja ih preplavljuje.

Uzroka je mnogo zašto bebe sve stavljaju u usta, ali jedan je vrlo zanimljiv i otkriva nam još jednu čudesnu činjenicu o bebama.

Bebe su znatiželjne i sve što vide njima je novo i zanimljivo, sve žele dotaknuti i vidjeti izbliza. Međutim, do otprilike sedmog mjeseca starosti one još uvijek nemaju izvježbanu finu motoriku i ne mogu kontrolirati prstiće i šake kako bi nešto opipale, dohvatile, okretale u rukama i istraživale dodirom. Osjet opipa još nije u potpunosti razvijen.

S druge strane, usta su jedini organ koji beba od prvog dana vježba i više puta dnevno te u potpunosti kontrolira mišiće i pokrete vilice, jezika i usnica. Zanimljivo je da se u samo jednom milimetru unutrašnjosti bebinih usta nalazi više živčanih završetaka nego na bilo kojem drugom dijelu tijela.

Stoga, ako beba želi saznati nešto o nekom predmetu, kakve je teksture, okusa, tvrdoće, mirisa i slično, ona će to najlakše doznati ako taj predmet stavi u usta.

Primijetit ćete da kad beba nešto uhvati ručicom ili pak joj mama ili tata daju, ona će imati samo onoliko koordinacije koliko joj je potrebno da taj predmet stavi u usta. To je bebin način da istražuje svijet oko sebe. Ona će naravno gledati u šarenu lopticu ili žličicu, mahati njome po zraku, ali igračka će kad tad biti ispitana i ustima.

Na što roditelji trebaju pripaziti?

Dobro pazite da predmeti za koje ne želite da završe u bebinim ustima (npr. upaljači, prljavi predmeti puni bakterija) nikada nisu na dohvat ruke malenom istraživaču. Isto vrijedi i za oštre i otrovne predmete s kojima bi se beba mogla ozlijediti.

Kada počne puzati, bebi ogradite prostor i napunite ga igračkama i predmetima koje beba, po vašoj procjeni, smije stavljati u usta. Posebno pripazite da se u prostoru u kojem beba puza i igra se ne nalaze sitni predmeti kojima bi se mogla ugušiti. Ako imate stariju djecu, naučite ih da svoje igračke sa sitnim dodatcima koji se mogu otkinuti, nikako ne miješaju s bebinim igračkama tj. da bebi ne stavljaju u ručice takve igračke i druge predmete iz kućanstva.

Kada će beba usta zamijeniti ručicama?

Svaka beba razvija se individualno, pa je teško odrediti točan mjesec, ali od 10. mjeseca nadalje, sve bebe počinju puno više koristiti šake i prstiće, koordinacija im je sve bolja. Primijetit ćete da oko prvog rođendana vaša beba počinje sve više ručicama istraživati što sve njezine igračke mogu, počet će više gurati prstiće u pukotine, proučavati predmete više očima i ušima, prepoznavati ih i pokazivati na njih prstićima i slično. To ne znači da neće i dalje stavljati svašta u usta, ali puno rijeđe. Do treće godine većina djece ustima istražuje samo nove okuse hrane i prestaje sve što vidi stavljati u usta.

No opreza nikad dovoljno, pa svakako sve otrovne stvarčice držite zaključane i izvan dometa djeteta. U to spadaju lijekovi, kapsule za perilicu suđa i/ili rublja, nikotinske ampule za e-cigarete i sve što bi malo dijete moglo zamijeniti za bombon i slatkiše. Do treće godine treba paziti i na sve sitne predmete kojima bi se dijete moglo ugušiti.

www.klinfo.hr