Djetetov razvoj po mjesecima

6 min čitanja

Što bi i u kojem mjesecu prve godine života dijete moralo ili trebalo moći izvesti?

Odmah nakon rođenja već biste trebali zamijetiti određena stanja i pokrete koje bi novorođeno dijete trebalo moći izvršiti ili bolje rečeno zadovoljiti. Za početak, kad leži na leđima, jednoliko pokreće ruke i noge dok glavicu drži ravno. Dok leži potrbuške, svija i ispruža ruke i noge, ali je mirnije nego na leđima. Šakice su mekano poluotvorene, palčevi su pokraj šakica, a ponekad i u njima. U stojećem položaju, uz čvrsto pridržavanje, pokreće noge kao da želi koračati (automatski hod). Šake su zatvorene, a ruke i noge savijene. Pri dodiru djetetove ruke ili noge, ono čini pokrete hvatanja.

Do kraja 1. mjeseca

Dok je dijete u vašem naručju, ono na trenutak može zadržati glavu uspravno. U potrbušnom stavu počinje nakratko podizati glavu. Reagira na glasove i zvukove i rado gleda u majčino i očevo lice. Igračku koju mičete prati očima u vodoravnom smjeru. Polako počinje doživljavati okolinu.

Do kraja 2. mjeseca

Dok leži potrbuške, podiže glavu za oko 45 stupnjeva i može je tako držati 10-ak sekundi. U tom položaju više ne privlači koljena prema trbuhu, već se više ispruža u predjelu kukova i stražnjice. Dok leži na leđima, snažno pokreće nogice. S oko 6 tjedana pojavljuje se prvi osmijeh, no još je površan.

Do kraja 3. mjeseca

Dok leži na trbuhu, može podignuti bradu i ramena i osloniti se na podlaktice. Ležeći na trbuhu, već drži glavu uzdignutu oko 1 minutu. Kad ga stavite na bok, samo se otkotrlja na leđa. Igračku koju mičete ispred njega slijedi očima te počinje ispuštati prve glasove.

Do kraja 4. mjeseca

Dok leži na trbuhu, može se vrlo sigurno osloniti na laktove. U položaju lebdenja snažno podiže glavu i može ispružiti noge. Očima može pratiti udaljeni predmet i pruža ruke prema njemu. Ako mu stavite igračku u ruke, dobro je drži i okreće na sve strane. Počinje radosno gugutati i ispuštati razne glasove.

Do kraja 5. mjeseca

Iz položaja na trbuhu počinje se naslanjati na otvorene dlanove. Može i “plivati” na trbuhu, odnosno ljuljati se, a da se pritom ne oslanja na ruke, nego na trbuh. Hvata igračku i stavlja je u usta. Razlikuje izraze lica i boje glasa.

Do kraja 6. mjeseca

Dok leži na trbuhu, može podignuti gornji dio tijela tako da se osloni na dlanove ispruženim rukama. Kad leži na leđima, valja se s jedne strane na drugu. U sjedećem položaju oslanja se na ruke i drži glavu vrlo sigurno. Uspostavlja koordinaciju između ruku i nogu, tj. pokušava rukom uhvatiti svoj nožni prst i igrati se njime. Padne li igračka, zainteresirano prati kamo je pala. Igračku premješta iz jedne ruke u drugu.

Do kraja 7. mjeseca

Počinje se samo okretati s leđa na trbuh. Iz tog položaja može jednom rukom hvatati igračku, a drugom se oslanjati. Sada već može i sjediti bez vaše pomoći. Postavite li ga na tvrdu podlogu, počinje “plesati”, savija koljena, ide u čučanj te se odupire nogama gibajući se. Igra se rado svojim nogama i stavlja nožne prste u usta. Također, želi uhvatiti predmete koji su izvan njegova dometa. Omiljena mu je igra “ku-kuc”.

Do kraja 8. mjeseca

Kad leži na leđima, okreće se bez tuđe pomoći na trbuh. Kad je na trbuhu, oslanja se ispruženim rukama na dlanove pri čemu su šake otvorene. Pritom čak može podignuti i stražnjicu. Kad leži na trbuhu, počinje kliziti. Podiže se na koljena uz kućanski predmet. U igri uzima kockicu i igra se njome.

Do kraja 9. mjeseca

Može sjediti dulje od jedne minute i pritom se nagnuti, a da ne izgubi ravnotežu. Počinje puzati. Predmete hvata palcem i kažiprstom. Kad ga se drži za ruke, stoji uspravno

30-ak sekundi, pri čemu su stopala potpuno opterećena. Namjerno baca predmete na pod i očekuje da ih podignete kako bi ih ponovno moglo baciti.

Do kraja 10. mjeseca

Ljulja se četveronoške, a da se pritom ne sruši. Iz ležećeg položaja na trbuhu može samostalno sjesti, a iz ležećeg položaja na leđima to mu uspijeva samo kad se pridržava za nešto. Pridržavajući se za ruku ili kućanske predmete već nakratko samo stoji. Uz pomoć uspijeva se uspraviti iz sjedećeg u stojeći položaj. Polako uspijeva i puzati. U svakom slučaju, pokreće se kad leži na trbuhu. Počinje oponašati geste odraslih. Predmete hvata “pincetnim hvatom”.

Do kraja 11. mjeseca

S velikom sigurnošću puže kroz cijeli stan i samo se uspravlja uz pokućstvo. Pridržavajući se, čini prve nesigurne korake.

Dok stoji, ako se drži čvrsto, može podignuti jednu nogu bez padanja. Neprestano brblja i izražava svoje osjećaje tako što grli bliske osobe.

Do kraja 12. mjeseca

Do 1. rođendana hoda pridržavajući se za nešto, a možda samostalno učini i prve korake. Držeći se za kućanske predmete, može se dobro kretati u stranu. Također, može se držati jednom rukom, a drugom podignuti neki predmet. Iz ležećeg položaja bez teškoća samo sjeda, a iz sjedećeg položaja okrećući se u stranu postavlja se četveronoške. Reagira na svoje ime i razumije jednostavne upute. Fond riječi sadržava dvije riječi. Prepoznaje sebe i bliske osobe na fotografijama.

www.roditelji.hr