Dobiva li moja beba dovoljno mlijeka?

4 min čitanja

Svaka majka koja doji barem se jednom upitala dobiva li njezina beba dovoljno mlijeka. Dojke nisu baždarene poput bočica i nije moguće odgonetnuti koliko mlijeka beba posiše.

Ne brinite, pokazatelji dobiva li vaše dijete dovoljno mlijeka su tu, samo ih trebate znati pročitati.

Da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka možete biti sigurni ako vaša beba:

  • barem dio vremena u svakom podoju ispravno siše i vi čujete gutanje mlijeka
  • ima dovoljan broj popišanih pelena u danu
  • ima dovoljan broj pokakanih pelena i stolica je normalne boje/konzistencije

Provjerite pije li beba mlijeko tijekom podoja

Važno je najprije znati prepoznati pije li dijete uistinu mlijeko barem u nekom razdoblju tijekom podoja. Naime, beba može u jednom podoju može sisati i po dva sata, a od toga uistinu piti mlijeko tek desetak minuta. „Igru“ s dojkom valjda razlikovati od učinkovitog sisanja koje za rezultat ima gutanje mlijeka. Kad dijete pije mlijeko, pokreti sisanja su ritmički, a između njih može se čuti i zvuk gutanja mlijeka. Barem dio podoja bi trebao izgledati upravo tako.

Treba istaknuti da niti izdajanjem nećete saznati koliko mlijeka bi vaša beba posisala u podoju. Beba je jedina koja može posisati točno onu količinu mlijeka koja joj treba.

Osim samog gutanja, pokazatelj da dijete pije dovoljno mlijeka su – pelene. Nakon prvih crnih stolica, mekonija, koje se mogu javiti tijekom prva 2-3 dana nakon rođenja, beba bi trebala do kraja prvog tjedna imati najmanje tri pokakane pelene tijekom 24 sata, dok nakon šestog tjedna beba može imati više stolica dnevno, ali i jednu u više od tri dana (čak i do 14 dana).

Pripazite na bebinu stolicu

Stolica bi nakon 3. dana života trebala biti kremasta ili čak vodenasta, te boje senfa, ali može povremeno biti i zelenkasta ili narančasta, te sadržavati sluz, malene bijele „kuglice“ (masnoće iz mlijeka) ili biti pjenasta od zraka. Sve u svemu, ne biste se trebali zabrinjavati sve dok beba dobiva na težini (u granicama normale) i dobrog je općeg stanja.

Mogući razlog zelenkaste stolice je taj da beba ne dobiva dovoljno masnijeg mlijeka, što može značiti da se ne zadrži dovoljno na jednoj dojci kako bi posisala masnije mlijeko koje dolazi kasnije u podoju. Riješite to tako da u jednom podoju beba što duže siše jednu dojku.

Osim stolica, važno je da beba ima i dovoljno mokrih pelena. Tijekom 24 sata trebalo bi biti barem 6 popišanih pelena (ako dijete isključivo siše), urin bi trebao biti bezbojan, a povremeno može biti nešto tamniji.

Dakle, uz dovoljan broj popišanih i pokakanih pelena, te djetetovo dobivanje na težini koje ne odskače previše od tzv. percentilnih krivulja, krivulja rasta – možete biti sigurni da vaše dijete dobiva dovoljno mlijeka.

A što ako plače?

Kao i u svemu i ovdje se mišljenja stručnjaka razlikuju. Dok će vam neki reći da biste djetetu trebali nuditi dojku u određenom vremenskom razmaku (obično svaka 2 ili 3 sata), drugi će vam savjetovati „dojenje na zahtjev“, odnosno kad god beba to zatraži. Svaka će majka odrediti kako najbolje odgovara njoj i bebi. No, imajte na umu da za proizvodnju mlijeka važi marketinško pravilo ponude i potražnje – što više beba siše, to će više vaše tijelo proizvoditi mlijeka.

Dakle, ako zbog plača i gladi ubrzo nakon podoja brinete dobiva li beba dovoljno mlijeka, nemojte odmah pomisliti da nemate dovoljno mlijeka. Najbolje što možete napraviti je što češće ju stavljati na dojku, te tako organizmu poslati znak da bebi treba više – jer tako će i dobiti više.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB