Dobrobit nošenja mališana

3 min čitanja

Nošenje bebica u nosiljkama ili mekanim maramama poznatije kao “babywearing” postalo je iznimno popularno u krugovima modernih roditelja. Iako budimo iskreni, nošenje beba nije nimalo novo, ono je tu od davnina i dio je ljudske povijesti. Novorođenčad je savršeno oblikovana kako bi ih roditelji nosili na rukama i na prsima, kasnije na boku, kako bi svugdje mogli sa svojom obitelji.

Povezujuće roditeljstvo u najranijiim danima jako je važno i odluke koje donosimo za našu djecu na početku, imaju velik utjecaj na njihov kasniji život. Marama ili nosiljka jedan su od jako korisnih alata za prakticiranje povezujućeg roditeljstva.
Evo i zašto:

1. Povezanost
U prvim mjesecima, ranjive bebice žele biti što bliže svojim roditeljima. Nekada će se umiriti jedino na rukama koje ih vole najviše, jer će ih to podsjetiti na boravak u trbuhu. Mekani dodir, kao i dojenje stimulira oslobađanje oksitocina, hormona koji povezuje, i kod bebe i kod roditelja. Nosiljka pomaže olakšati tu bliskost. 

2. Udobnost
Danas je život ubrzan i puno je zahtjeva koje trebamo obaviti u vremenu koje imamo i društvo očekuje da se brzo vratimo u normalu nakon što dobijemo dijete. Vrijeme koje provodimo s djetetom je dragocjeno i prolazno. Nošenje u marami ili nosiljci dopušta nam da zadovoljimo njegovu potrebu za bliskošću dok su nam ruke slobodne. Javni prijevoz je lakši bez kolica, možemo uživati u boravku vani…

3. Plakanje
Djeca koja su nošena manje plaču jer su bliže roditeljima i moguće je reagirati na prve naznake uznemirenosti. Također, lakše zaspu u nosiljci jer se osjećaju zaštićeno.

4. Suočavanje
Rani mjeseci roditeljstva nisu lagani. Izolacija i tjeskoba rijetko zaobiđu nove mame. Oksitocin koje se oslobađa za bliskog kontakta reducira stres i potiče povezivaje s djetetom. To što možete lagano nositi dijete dopustit će vam da pobjegnete iz kuće na mjesta koja volite i budete dio vanjskog svijeta.

5. Komunikacija
Ako držite dijete blizu sebe ono će biti u mogućnosti vidjeti vaše lice i učiti o svijetu na osnovu toga kako vi reagirate na isti. Mjesto na kojem se osjećaju sigurno olakšava učenje.
 

6. Briga
Imati dijete blizu sebe u nosiljci koja je ergonomska je jako udobno i dopušta vam da ostanete aktivni. Dobro je za vaše tijelo i vaša leđa. Ponekad i puno bolje od nošenja, skapanja i guranja kolica. Također, olakšava vam i brigu za ostalu djecu…


7. Zajednica
Oba roditelja mogu koristiti nosiljku: tate koji su se povezali uspješno sa svojim djetetom i vole ga imati blizu sebe u nosiljici, pružit će mu kvalitetnije roditeljstvo i biti veća podrška mami kojoj treba odmor.
 


Za Bipo klub časopis Mama&Beba