Dohrana

4 min čitanja

Kako bebu uvesti u svijet krute hrane

Stigao je i taj dan – počinje dohrana i vaša će bebica napokon kušati pravu, krutu hranu. Zasigurno ste uzbuđeni, pitate se kako će beba reagirati, hoće li proždrljivo tražiti još ili će ponuđeno olako ispljunuti. No, prije toga morate odlučiti je li sad baš pravo vrijeme, te što će biti prva hrana vašeg dojenčeta…

Dohrana bi trebala početi sa šest mjeseci starosti bebe. Do tada je za bebu najbolji izbor majčino mlijeko ili formula, i to isključivo, bez ikakvih dodataka. Majčino mlijeko oblaže crijeva zaštitnim slojem, a svaka druga tekućina, uključujući i vodu, ili hrana taj sloj narušava. I ne zaboravite – uvođenje dohrane ne znači da morate prestati dojiti ili davati djetetu adaptirano mlijeko. Dohrana je samo dodatak prehrani vaše bebe. Isto tako, ne padajte u zamke – ranije uvođenje dohrane nije garancija da će vaša beba bolje prihvatiti hranu. Bebin probavni sustav prije navršenog šestog mjeseca jednostavno nije zreo za išta osim majčina ili adaptiranog mlijeka, a dotad je veća i mogućnost za pojavu alergija.

Kako odabrati?

Kao što su majke već zasigurno navikle, i u izboru hrane kojom početi dohranu postoje različite smjernice, odnosno tablice dohrane. Savjetujte se s pedijatrom, ali proučite i druge, stručne izvore, pa izaberite tablicu koja vam se čini najprimjerenija vašem djetetu, podneblju u kojem se nalazite, pa čak i godišnjem dobu u kojem dohranu započinjete. Što god odabrali, najvažnije je da ta hrana bude iz provjerenih izvora – nešpricano voće i povrće, žitarice iz provjerenog uzgoja itd.

Dok je prema jednim smjernicama najbolji izbor za početak dohrane voće, kako bi beba što lakše prihvatila nove okuse, drugi će vam reći upravo obrnuto – da su najbolji izbor žitarice, neutralna okusa, najsličnijeg majčinu mlijeku. Izbor je na vama, ali pripazite da ponudite raznoliku hranu, i to jednu po jednu namirnicu tijekom 3, 4 dana, kako biste provjerili je li dijete alergično na nešto, te kako biste znali točno što je dijete pojelo prije alergijske reakcije. U prvih mjesec dana dohrane beba ne treba kušati više od 5, 6 namirnica. I ne brinite ako to nije u količini koju ste očekivali ili zamislili – bebin obrok može biti tek dvije, tri čajne žličice.

U prvom mjesecu beba može probati sljedeće:
Voće: jabuke i kruške
Žitarice: kukuruzna krupica, riža i rižine pahuljice, zobene pahuljice, proso
Povrće: tikvice, batat, koraba, buča
Začini: maslinovo ulje

Sa sedam mjeseci bebi možete ponuditi i:
Voće: banane, šljive, marelice, breskve

S osam mjeseci:
Žitarice: pšenična krupica, ječam
Povrće: krumpir, mrkva, brokula, cvjetača
Meso: bijelo meso peradi, kunić, janjetina
Riba: bijela riba

Voće ne morate kuhati, jer se kuhanjem gube vitamini i minerali – dovoljno je odabrati zrelije voće i naribati ga. Bebinu hranu nemojte soliti niti šećeriti. Iako su vaše domaće kašice bolji izbor, ako se odlučite na kupovne kašice, pripazite na količinu šećera i soli u njima. Hranu nije preporučljivo miksati, nego ju gnječite vilicom, kako bi se beba čim prije navikla na različite teksture hrane. Neka vaš izbor, svakako, budu zdrave namirnice i voda, a sve vrste slatkiša i prerađene hrane ostavite za kasniju dob.

Strpljivo i polako

Pustite neka beba odredi koliko želi jesti – ne koristite prisilu, kako hranjenje ne biste učinili omraženim. Odaberite vrijeme u danu kad je beba dobro raspoložena i kad nije pretjerano gladna. Zaštitite pod ispod bebe koja jede i naoružajte se živcima, pa pustite bebu neka sama istražuje hranu svojim ručicama i žličicom. Imajte na umu da je vašoj bebi to sve novo i zabavno, pa i vi to prihvatite kao zabavu.

Ipak, pripazite na svaki znak alergijske reakcije, te se obratite liječniku. No, prije svega, zajedno s bebom otkrijte svijet novih okusa, tekstura, mirisa…

Nataša Krstičević
Glavna urednica magazina Mama&Beba