EPIZIOTOMIJA I VAGINALNI POROĐAJ – dr. med. Milan Pavlović

2 min čitanja

Epiziotomija se izvodi kako bi se spriječili teški razdori međice (III. i IV. stupnja) premda je njezino rutinsko korištenje dovedeno u pitanje.

Istraživanje

U sustavni pregled Cochrane uključeno je osam istraživanja s ukupno 5541 ispitanicom koja su uspoređivala restriktivnu (izvodi se isključivo prema medicinskoj indikaciji) i rutinsku epiziotomiju s obzirom na posljedične dobrobiti i štetnost za majku i dijete. U skupini s rutinskim pristupom 75,15% rodilja bilo je podvrgnuto epiziotomiji dok je stopa epiziotomije u skupini s restriktivnim pristupom bila 28,40%. Restriktivna epiziotomija imala je brojne prednosti u usporedbi s rutinskom: nižu stopu razdora međice III. i IV. stupnja, manju potrebu za šivanjem te manje komplikacija pri zacjeljivanju. Kad su u pitanju bol u međici, bolovi tijekom spolnog odnosa i urinarna inkontinencija razlika između rutinske i restriktivne epiziotomije nije dokazana. Restriktivna epiziotomija bila je povezana s višom stopom ozljeda prednje međice (malih i velikih usana, područja oko mokraćne cijevi i dražice).

Zaključak

Rutinsku epiziotomiju potrebno je odbaciti, a prednost treba dati restriktivnom pristupu.

Milan Pavlović, dr.med.
Matija Prka, dr.med
za BIPO KLUB

Izvor: Carroli G, Mignini L. Episiotomy for vaginal birth. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 1. Art. No.: CD000081. DOI: 10.1002/14651858.CD000081.pub2