Najbolje didaktičke igračke koje će svako dijete obožavati

4 min čitanja

U moru igračaka koje se danas mogu naći na tržištu, nije ni čudno da čovjek ne zna što bi kupio djeci. Svakako je najgora opcija kupovati nepromišljeno i impulzivno. Umjesto toga, djecu treba navikavati na didaktičke igračke kod kojih je najbolje to što ih možeš i doma izraditi.

Igračke s kojima je učenje fora

Kada čuješ “djeca”, čuješ i “igračke”. I dok različite škole odgoja različito gledaju na igru i igračke, sve se svode na zajednički nazivnik – igračke nipošto ne bi trebale biti besmislene. Zato se, među silnim šljokičastim, šarenim i glasnim igračkama, preporučuju i one koje će poslužiti kao alat za razvijanje dječjih motoričkih i psiholoških vještina.

“Iako su didaktičke igračke korisnije od bilo kojih drugih, mališanima su svejedno potrebni i autići i lutkice.”

Igračkama se može poticati razvijanje osjetila, vježbanje memorije, razvijanje mašte, ali i emocija. Igračke koje su stvorene i dizajnirane s takvom funkcijom zovu se didaktičke igračke. Jasno, to što one imaju prizvuk korisnijih igračaka od bilo kojih drugih ne znači da svojoj djeci trebaš uskratiti igranje s lutkama i autićima.

Izradi svoje igračke doma

S didaktičkim igračkama se dijete može početi igrati od najranije dobi. Naime, dokazano je da dijete još u kolijevci može početi učiti govoriti. Kako? Naime, govor je povezan s razvojem motoričkih vještina, a s njima se može od prvog dana života, i to s nježnim dodirima, razgibavanjima, pjevanjem ritmičkih pjesmica i slično.

Sjajna stvar kod didaktičkih igračaka je i ta što su uglavnom izrađene od prirodnih materijala, najčešće od drveta. Još bolja stvar je i ta što ih možeš i sama izraditi, i to tako što ćeš vidjeti što tvoje dijete najviše zabavlja i veseli. To mogu biti igračke koje će uključivati prepoznavanje boja ili pak oblika, zvukova… Na kraju krajeva, svaka mama zna da je djetetu za igru uvijek zanimljivije sve što zapravo nije igračka (daljinski, mobiteli, pribor za jelo, hrana, itd.).

“Iako se s didaktičkim igračkama klinci mogu igrati sami, pridruži im se i ti u igri jer je zabava zajamčena.”

Tako, recimo, možeš uzeti plastičnu bocu od omekšivača za rublje (njezin je otvor širi nego kod boca od sokova) i u nju sa svojim djetetom stavljati različite predmete. Vrlo je važno kod ovakvih igračaka ne ostavljati jako malu djecu da se igraju bez nadzora. Sitni predmeti i klinci, koji vole “papati” sve što je jestivo i što nije, nisu najbolji spoj.

Neka dijete trči, skače, pa i pada

Didaktičke igračke iz kućne radinosti ne iziskuju puno ni novaca ni materijala ni vremena za izradu. Potrebno je svega malo mašte. Recimo, jedna od najboljih didaktičkih igračaka su papir i olovka. Osim što dijete dok crta i črčka pokazuje svoju kreativnost, zapravo vježba i držanje olovke, odnosno motoriku šake.

Jedna od najboljih didaktičkih igračaka je ona koja uključuje cijelo tijelo u igru. Čim dijete bude dovoljno veliko, važno je da što više hoda, trči, skače, pa koji put i padne. Kada tim “adrenalinskim aktivnostima” dodaš kolica, tačke ili bilo koju drugu guralicu, bit će to igra koja će proizvesti neopisivo puno sreće. I kod djeteta, ali i kod mame i tate.