HMO – oligosaharidi majčinog mlijeka u dojenačkoj hrani

3 min čitanja

HMO je izraz koji možemo vidjeti na najnaprednijim dojenačkim formulama. Puni naziv je Human milk oligosacharide ili oligosaharidi majčinog mlijeka – pod tim se podrazumijevaju bioaktivne komponente koje se dodaju ili se proizvode u samom mlijeku tijekom proizvodnog procesa, a koje su potpuno jednake oligosaharidima koje nalazimo u majčinom mlijeku.

Razvojem tehnologije i istraživačkim naporima danas je moguće putem ovih proizvoda još više približiti sastav mliječne formule majčinom mlijeku. Oni su korak dalje i nadopuna prebiotskim mješavinama galaktooligosaharida i fruktooligosaharida koji su se zadnjih desetak godina dodavale u svrhu postizanja bioaktivnih učinaka sličnih majčinom mlijeku.

Postoji jako velik broj HMO komponenti, ali najčešće su one pod nazivima 3′-GL i 2′-FL.

Karakteristike 3′-GL:

  • prirodno se nalazi u majčinom mlijeku
  • istraživanja pokazuju pozitivan učinak na crijeva i imunološke procese

Karakteristike 2′-FL:

  • jedan od najčešćih HMO-a koji se nalazi u majčinom mlijeku
  • inhibira rast patogenih bakterija

Učinci HMO-a bitno su bolji u kombinaciji s već poznatim prebioticima. Moramo naglasiti da su to komponente koje su proizvedene procesom fermentacije u samom proizvodu i biotehnološkim procesom, te naknadno dodane u proizvod. 

HMO naziv ne znači da su dobivene iz majčinog mlijeka već samo da su po strukturi identični bioaktivnim komponentama u majčinom mlijeku. Trenutno samo najnaprednije formule na tržištu sadrže ove bioaktivne komponente i predstavljaju značajan napredak u približavanju sadržaja majčinom mlijeku.

Inspirirani majčinim mlijekom, Aptamil stručni tim kompanije NUTRICIA, s više od 500 znanstvenika, temelji svoje inovacije na više od 40 godina istraživanja majčinog mlijeka kao i na više od 120 godina iskustva u istraživanju prehrane od ranog početka života.

Aptamil® Pronutra 2 prijelazna hrana za dojenčad prikladna je za dojenčad nakon navršenih 6 mjeseci kao nadopuna dojenju ili kao nastavak nakon početne hrane za dojenčad.

Aptamil® Pronutra 3 prijelazna hrana za dojenčad je namijenjena prehrambenim potrebama dojenčadi starije od 10 mjeseci i ne može se davati novorođenčadi. Koristi se kao tekući dio raznolike prehrane. 

  • Aptamil prijelazna hrana za dojenčad sadrži hranjive tvari* poput onih koji se mogu pronaći u majčinom mlijeku (*omega 3 i 6 masne kiseline).
  • Sadrži i HMO – oligosaharid humanog mlijeka, HMO 3′-GL dolazi iz jedinstvenog  (Lactofidus®) procesa proizvodnje.
  • A dodatak vitamina C i D doprinosi normalnom funkcioniranju imunosnog sustava.

Uvođenje djelomičnog hranjenja mlijekom za dojenčad može imati negativan učinak na dojenje i zato je važno što dulje dojiti vaše dijete.

Važna napomena: Važno je držati se uravnotežene prehrane tijekom trudnoće i nakon poroda. WHO ( Svjetska zdravstvena organizacija) preporučuje isključivo dojenje tijekom prvih 6 mjeseci života i nastavite dojiti što duže.Odluka o uvođenju dodatne prehrane prihvaća se samo prema savjetu medicinskih stručnjaka, na temelju pojedinačnih potreba za rast i razvoj dojenčeta.