Kako okupati bebu?

3 min čitanja

Okupajte bebu u kadici za bebe umetnutoj u pravu kadu, koja će vam olakšati pridržavanje bebe. Neka zabava u vodi počne!

Počnite sa samo nekoliko centimetara (ne prevruće) vode – idealna temperatura je 37°C. Promiješajte vodu rukom da se uvjerite da nema vrućih mjesta i temperaturu uvijek provjerite na unutrašnjoj strani svog zapešća prije stavljanja bebe.

Jednom rukom nježno pridržavajući bebina leđa, glavicu i vrat, nježno položite bebu u kadu. Čitavo je vrijeme pridržavajte jednom rukom dok je kupate drugom.

Počnite nježnim pranjem bebinih očiju blazinicom umočenom u čistu, toplu vodu. Za svako oko upotrijebiti zasebnu blazinicu i uvijek brišite od unutarnjeg prema vanjskom kutu oka. Onda, koristeći mekanu krpicu, obrišite područje oko bebinih usta, nosa i čitavo lice, brišući od sredine prema van. Obrišite joj nabore na vratu i ne zaboravite područje iza ušiju!

Ako je vaša beba jako mala, navlažite krpicu toplom vodom i nježnim sredstvom za čišćenje osmišljenim posebno za bebe,  poput JOHNSON’S® Baby TOP-TO-TOE® 2 u 1 kupke za kosu i tijelo.

Ako Vaša beba ima dosta kosice, upotrijebite nježni šampon, poput JOHNSON’S® Baby NO MORE TEARS® šampona . Bebinu kosu operite tako da navlažite krpicu i nanesete malu količinu šampona za bebe ili JOHNSON’S® Baby TOP-TO-TOE® 2 u 1 kupke za kosu i tijelo.

Umasirajte u bebinu glavicu. Ne bojte se nježno oprati mekane točke (tzv. fontanele) na bebinoj glavici. Dobro isperite krpicu toplom vodom. Ponovo navlažite krpicu i iskoristite je za uklanjanje šampona s bebine glavice.

Prvo operite dijelove prekrivene pelenom. Ako imate curicu, obrišite genitalno područje od naprijed prema natrag. Ako imate dečka, nježno operite penis i genitalno područje, također od naprijed prema natrag, i temeljito posušite. Nemojte navlačiti kožicu.

Potom bebi dajte nekoliko trenutaka da uživa u toploj vodi. Novorođenčad obično uživa u tome. Polijevajte bebino tijelo vodom da joj bude toplo. Ne koristite vodu izravno iz slavine,  jer može doći do naglih promjena temperature.

Pažljivo podignite bebu iz kade. Omotajte obje ruke oko bebinih prsa ispod ručica, te pridržavajući joj glavicu, podignite je iz kade i brzo je zamotajte u ručnik. Kratko je pomazite. Ovo je još jedan lijep trenutak za Vašu bebu: bit će joj toplo i osjećat će se zaštićeno i udobno dok je umotana u ručnik.

Dobro posušite sve nabore, jer bi previše vlage moglo nadražiti kožu. Prije oblačenja, namažite je nježnim hidratantnim sredstvom za bebe kako bi joj koža zadržala vlagu (poput JOHNSON’S® Baby ulja). Umasirajte losion ili ulje u bebine udove, leđa i trbuščić da se lakše opusti.

Nanesite tanak sloj zaštitne kreme da je zaštitite od uzroka pelenskog osipa.

Zamotajte bebu u dekicu da joj bude toplo. Presavijte dekicu preko njenih stopala i sredine tijela. Potom joj iščetkajte kosu nježnom četkom.

Kupanje je savršen način da odvojite „aktivan dio dana“ od „vremena za spavanje“, a istovremeno vam pruža i priliku da se zbližite sa svojom bebom. Vaša prekrasna čista beba lijepo se i udobno smjestila u dekici. Baš u pravo vrijeme za uspavanku. Uživajte!

www.johnsonsbabycroatia.com