Mama, hvala ti za sve

4 min čitanja

Kada razmišljamo o tome zašto volimo svoje mame, teško je odrediti samo jedan razlog. 

Mame su naše njegovateljice, učiteljice, trenerice, liječnice, terapeuti, nutricionistice, osobne asistentice, prijateljice i još mnogo toga. I dok ih volimo zbog velikih stvari, poput činjenice da nikada ne odustaju od nas ili da nas uče kako da vjerujemo u sebe, male stvari su te koje zauzimaju posebno mjesto u našim srcima. 

Evo nešto o Majčinom danu te što volimo kod naših mama. Zamisli sve te stvari kao samo nekoliko cvjetova u ogromnom buketu razloga zbog kojih ti ona toliko znači.

Važnost Majčina dana

Postoji jedna veza u životu koja ne zahtijeva napor i koja je iznad svih ostalih. Ta izvanredna veza nije ništa drugo nego odnos s majkom, koji je uistinu neprocjenjiv u smislu njezine neograničene ljubavi, predanosti i odanosti prema svojoj obitelji. 

Majčin dan je prigoda koja se obilježava u raznim dijelovima svijeta kako bi se izrazilo poštovanje, čast i ljubav prema majkama. U Hrvatskoj ga obilježavamo drugu nedjelju u svibnju. 

“Ovim obilježavanjem se odaje počast doprinosu i ulozi majke u društvu.”

“To je dan koji me podsjeti koliko mi mama znači. Da mi poticaj da joj to pokažem. Iako sam svaki dan zahvalan na svemu što mi je pružila,  nisam previše vokalan oko toga jer računam da ona to zna. Zato mislim da je sad najzgodnije za javno poručiti – mama, volim te i hvala ti na svemu”, poručio je Mislav G., Filipov (6) i Matein (8) tata. Mislav živi sa suprugom i dvoje djece i, iako su mislili da će se zbog djece češće viđati, posljednje dvije godine su ostavile traga.

“Planiramo sad to sve nadoknaditi mnogim izletima i druženjima. Bila je prisutna na svim mojim utakmicama tijekom škole i njeno navijanje se uvijek čulo još par ulica  niže – sad želim da bude tako i s njenim unucima. Naravno, želim da im bude malo neugodno dok se slatko smijem sa strane, ali najviše želim da osjete tu golemu ljubav i podršku”, podijelio je. 

I tvoja žena je sad majka – pokaži koliko ju cijeniš

Osim Mislava, i Pavao je otac dvoje male djece, 2-godišnjeg Vita i 4-godišnje Lare. S obzirom na to da su njegova dječica još premala za poimanje Majčina dana, Pavao je “zadužen” za čestitanje. 

“Majčin dan daje ti određeno vrijeme da se ponovno usredotočiš na ženu s kojom dijeliš svoj život i imaš djecu. Učiniti nešto lijepo za ženu koja te učinila tatom trebala bi biti svakodnevna stvar. Male geste koje pokazuju ljubav i uvažavanje zbilja nije teško napraviti i ne oduzimaju puno vremena. Ali kada smo uhvaćeni u užurbanosti života s djecom, lako je ponekad zaboraviti izraziti zahvalnost, reći joj koliko ju volim ili da je stvarno dobra mama“, ispričao je.

“Lijepo je imati dan da proslaviš ženu koju voliš i izraziš ono što često ostane neizrečeno.”

Kako obilježiti Majčin dan?

Majčin dan različitim mamama znači različite stvari – neke uživaju u kvalitetnom vremenu s obitelji; drugima je potrebno se malo odmaknuti i napuniti baterije… A ove je godine, posebice nakon perioda socijalnog distanciranja i nesigurnih vremena, još važnije slaviti trud mama. Dobra vijest je da na Majčin dan ne nedostaje stvari koje treba učiniti kako bi se osjećala posebnom, cijenjenom i voljenom. Tko god je pažljivo čitao, recept je jasan – dovoljno je nekoliko malih riječi, od hvala do volim te.  Idealno svaki dan. 

Moglo bi te još zanimati: Parfemi koji podsjećaju na najljepši miris – maminu ljubav