Kako preživjeti roditeljstvo u digitalnom djetinjstvu

4 min čitanja

S obzirom na to da su današnji roditelji uglavnom još uvijek generacija koja je živjela u analognom dobu, evo nekoliko savjeta o tome kako svoje klince odgajati u njihovu digitalnom djetinjstvu.

Je li više od 7 sati dnevno na mobitelu previše?

Danas klinci znaju koristiti mobitele, laptope, tablete i sva druga čuda tehnologije, čini se, čim se rode. Koliko god da se to činilo napredno i koliko god da ti (kao i sve druge mame) mislila kako je zbog toga tvoje dijete posebno pametno, stvari su malo drugačije.

Djetinjstva u 21. stoljeću drugačija su od svih drugih djetinjstava do sad. Naime, neprofitna organizacija iz San Francisca Kaiser Family Foundation još je prije 10 godina provela istraživanje o tome koliko djeca i tinejdžeri dnevno provode vremena ispred ekrana.

Podaci iz 2010. govore kako je prosječno vrijeme koje osnovnoškolci dnevno provedu ispred ekrana 7,5 sati. Danas su te brojke još i veće…

Nemoguće je djeci potpuno zabraniti doticaj s tehnologijom (a nije ni preporučljivo). Međutim, evo kako roditelji ipak mogu voditi glavnu riječ u ovoj stvarnosti koja se iz dana u dan mijenja i napreduje.

Prilagodi se digitalnom jer povratka u analogno nema

Ovdje neće biti riječi o utjecaju tehnologije na motoriku djece ili pak na emocionalni i psihološki razvoj. Tehnologija se razvija brže nego ikada prije i sigurno više neće biti povratka u analogni svijet (i otpetljavanje traka kazeta pomoću olovke). Umjesto toga, maksimalno iskoristi sve dobrobiti tehnologije, kako za sebe, tako i za svoje dijete.

Postavi ograničenja.

Ako dopustiš da se dnevno mobitel koristi dva sata, onda to znači dva sata, a ne dva sata i jednu minutu. Malo većim klincima možeš dopustiti da sami biraju kada će iskoristiti ta dva sata. Na taj će način naučiti upravljati vremenom – što je odličan način da kasnije upravljaju i financijama.

Organiziraj zajedničke tech aktivnosti. Vrijeme koje djeca provode ispred ekrana ne treba uvijek biti vrijeme samo za njih i ekran. Ubaci se i ti! Igrajte zajedno neke igre, crtajte, učite engleski. Zbilja toliko korisnih aplikacija postoji da je gotovo nemoguće da nećeš pronaći baš ništa što odgovara i tebi i djetetu.

Ono što je u tvom djetinjstvu bila čokolada, današnjoj djeci je igrica na mobitelu. Međutim, nemoj koristiti tehnologiju kao nagradu.

Nauči klince kako da se na druge načine nose sa svojim emocijama i kako postoje i drugi oblici nagrađivanja, koji su k tome i puno korisniji.

Također, od početka kontakta djece i tehnologije iznimno je važno (i nikad se neće o tome moći dovoljno reći) da djecu učite o sigurnosti boravka na internetu. Bez komunikacije, otvorenog odnosa s roditeljima i prepoznavanja opasnosti nema sigurnog surfanja. Tu je upravo ključna roditeljska uloga.

Ako od malih nogu budu slušali o sigurnosti, sigurno će bolje znati reagirati kada dođu u svoje nježne tinejdžerske godine u kojima se polako priključuju društvenim mrežama. Na kraju krajeva, tko će znati što će se sve još promijeniti dok tvoji klinci dođu do tinejdžerstva.

Napravi djeci e-mail adresu, evo i zašto

S razvojem digitalnog svijeta dolazi i niz drugih sjajnih mogućnosti, ali i prilika za kreativnost. Jedna od njih će se posebno svidjeti mamama, i to zato što se tiče nečeg posve emotivnog – stvaranja uspomena.

Naime, otvori svom djetetu e-mail adresu kada se rodi. Na cloud spremaj sve fotke, videa, bisere i uspomene kojih sigurno tijekom godina neće nedostajati. Naravno, ništa ne može zamijeniti osjećaj listanja albuma, ali sigurno će ovaj oblik pregledavanja fotki tvojim klincima biti potpuno prirodan.