Kako se nositi sa strahom od porođaja?

4 min čitanja

Bez obzira rađa li žena prvi put ili već ima iskustvo porođaja iza sebe, neizbježno je u trudnoći osjetiti strah od porođaja. No, upravo je strah taj koji često bolove na porođaju čini dodatno težima, pa čak i nepotrebno otežava i produžava sam čin. Važno je na vrijeme osvijestiti strah i naučiti se nositi s njime.

Strah od nepoznatog

Ako je pred vama prvi porođaj, sasvim je razumljivo da se javlja strah. Prvenstveno je to strah od nepoznatog, nečeg nad čim osoba nema kontrolu i na što ne može izravno utjecati. Žena koja prvi put rađa ne može nikako zamisliti kako će izgledati porođaj, koliko će trajati, kakva ju bol očekuje, a tu je i strah za bebino zdravlje.

Prvo što morate uzeti u obzir ako vas hvata strah od porođaja jest da je porođaj ipak, na kraju krajeva, siguran. Odvija se pod nadzorom stručnih osoba, koje su tu da bi brinule za vaše i zdravlje bebe, te da sve protekne uz najbolji mogući scenarij. No, najvažnije je da prije svega prihvatite da – porođaj boli. Druge opcije nema – na ovaj ili onaj način osjetit ćete bol u nekom obliku. Kada to prihvatite, strah bi mogao postati malo manji. Iako ne trebate mahnito guglati loša iskustva na porođaju, kako biste bili spremni na baš sve, dobro je proučiti mjerodavnu literaturu kako biste znali što očekivati, jer je znanje na porođaju vaša moć koja će vam smanjiti strah. Osim toga, tako ćete i lakše shvatiti, ako možda i niste svjesni, čega se točno najviše plašite.

Važno je opustiti se

Tijekom porođaja budite spremni slijediti ono što ste naučili, a disanje je jedna od važnijih stvari koju biste trebali provesti u djelo. Osim što će vas smiriti, pravilno disanje će vam ublažiti bolove. Panika i vikanje, stenjanje i slične nepotrebne radnje, morate imati na umu, samo će vam dodatno pojačati bolove i produžiti porođaj. Naime, maternica je veliki mišić, koji bi trebao biti što opušteniji kako bi beba lakše izašla van. Dakle, vi biste trebali biti što opušteniji, kako bi vaša maternica bila što opuštenija i olakšala vam porođaj.

Nekima pomaže vidjeti prostor u kojem će se porođaj odvijati, dok ga neke ne žele vidjeti unaprijed. Razmislite što bi vas više smirilo, pa se raspitajte možete li vidjeti rađaonu u bolnici u kojoj ste odlučili roditi. Isto tako, razmislite želite li da netko bude s vama tijekom porođaja. Uobičajeno je da to bude suprug ili partner – otac djeteta, ali ako poželite da s vama bude majka, sestra ili prijateljica, raspitajte se omogućava li to vaša bolnica. Osoba koja je s vama u tim trenucima mogla bi vam pomoći da se smirite, te osjećate sigurnije, a istovremeno može lakše i staloženije komunicirati vaše želje i pitanja liječnicima i primaljama.

Drugi put ne znači da nema straha

Ako idete roditi drugi put, nema vas čega biti strah, pa ga nećete ni osjetiti? Krivo. Sasvim je normalno osjetiti strah od porođaja i drugi, te bilo koji idući put. Iako vam je sve sad poznato, nema nikakve garancije da će sve proći baš kao i prvi put. A tu je, ponovno, i strah za bebino zdravlje. No, sjetite se što vam je pomoglo prvi put i potrudite se da to ponovite kako biste znali da ste dali sve od sebe da porođaj prođe u najboljem mogućem redu. Sjetite se da je znanje vaša moć, te da imate pravo glasa u rađaoni, a sa sobom svakako povedite nekog tko će moći biti vaš glas u trenucima kad vi to ne budete mogli.

I ne zaboravite da ipak čak devet od deset žena rodi svoje dijete bez ikakvih problema, te da je porođaj jedan lijep i nezaboravan događaj.


Nataša Krstičević – za BIPO KLUB