Kako povratak u vrtić učiniti lakšim

3 min čitanja

Djeca se do polaska u vrtić u pravilu ne odvajaju od svoje obitelji na duže vrijeme. Stoga je adaptacija na vrtić jedan od prvih izazova s kojima se dijete susreće.

Nekoj djeci potreban je kraći, a nekoj nešto duži period prilagodbe. Ipak, vrtić s vremenom djeci postaje mjesto veselja, uzbuđenja, druženja s prijateljima i radosnih uspomena.

Period adaptacije

Povratak u vrtić nakon odmora može biti stresan za djecu, baš kao što je i roditeljima stresan povratak na posao. Djeca vole rutinu i potreban im je ponovni, ali puno kraći period adaptacije. Osim toga, djeca se razlikuju po temperamentu.Nekoj djeci treba duže vremena da se priviknu na promjene – možda im je i sam odlazak iz vrtića na odmor bio stres, a sad se već bliži povratak.

“Kako bi povratak u vrtić bio što lakši, roditelji ga trebaju predstaviti u pozitivnom svjetlu.”

Dijete primjećuje vas i vaše emocije. Ako na povratak s godišnjeg odmora gledate kao na stres, ono će to brzo osjetiti. Povratak u vrtić djetetu predstavite u pozitivnom svjetlu kroz zajedničke aktivnosti – večer prije zajedno birajte što će obući za prvi dan vrtića, pitajte ga koja mu je najdraža uspomena s odmora i brine li ga nešto u vezi povratka u vrtić. Djetetu možete dopustiti i da ponese nešto što je dobio na ljetovanju – bit će sretno kad će to drugo jutro moći pokazati svojim prijateljima.

“Par dana prije polaska u vrtić se pokušajte vratiti na ‘staru vrtićku’ rutinu spavanja i hranjenja.”

Ako je dijete pri dolasku u vrtić, unatoč svemu, uznemireno, validirajte njegove osjećaje (“Vidim da ti je teško, ovo je velika promjena za tebe”), a zatim ga kratko pozdravite kao što ste radili i do sada.

Korak po korak

Ako ste preko ljeta planirali uvesti neke promjene ili naučiti nova ponašanja, no niste uspjeli, primjerice, dijete odviknuti od pelena ili odbaciti dudu, ostavite to za neko drugo vrijeme. Vrijeme prilagodbe na vrtić nije dobro vrijeme za uvođenje drugih promjena.

“S uvođenjem novih promjena pričekajte do potpune prilagodbe djeteta na povratak u vrtić, a do tada nastavite primjenjivati sve što je dijete prije usvojilo.”

Ako je unatoč tome povratak u vrtić izazvao intenzivne emocionalne reakcije kod vas ili vašeg djeteta, uvijek možete razgovarati s odgajateljicama ili stručnim suradnicima u vašem vrtiću i dobiti potrebne savjete i podršku.

mag. psych. Tea Klepac