Kako se vratiti u život nakon porodiljnog

3 min čitanja

Koliko god se mamama radoholičarkama činilo da će se teško naviknuti na život bez posla, kada se beba rodi, vidjet će da ih tek tada pravi posao čeka. No, porodiljni će završiti i prije nego trepneš i zato evo nekoliko savjeta o tome kako se što bezbolnije vratiti životu u kojem nisi 24/7 doma.

Naoružaj se strpljenjem

Rođenje djeteta je velika prekretnica, i u privatnom, ali i u poslovnom životu. Poslovna scena se svakodnevno mijenja i povratak na istu nakon godinu dana izbivanja je izazovan sam po sebi, a posebice kada se žena vraća na posao s malim djetetom. Multitasking vrlo brzo postaje jedini način da se preživi taj prijelaz. Manje sna, više brige, više obveza, a dan će se činiti itekako kratkim… Sve su to tek neke od stvari s kojima se svaka žena susreće nakon porodiljnog.

– Budući da sam rodila blizance, na porodiljnom mogu biti 3 godine. Iskreno, ne mogu zamisliti da iskoristim cijeli porodiljni jer sam se poželjela raditi. S druge strane, ne bih mogla zamisliti ni da se vratim nakon “samo” godinu dana. Godina i pol doma s klincima mi je taman – govori mama Ružica.

Međutim, nemaju sve žene takav izbor. Godina dana prođe začas, a ono čime se najvažnije naoružati nakon porodiljnog jest – strpljenje.

Vjeruj ljudima koji čuvaju tvoje dijete

Prvo i osnovno, stalno ćeš misliti na bebu, i to bez obzira na to je li krenula u jaslice ili si aktivirala baka-servis. Je li jela, je li spavala, je li joj nešto fali, je li plače… Koliko god taj prijelazni period bio stresan i strašan, trebaš znati da je normalan. Baš kao što je bebi teško odvojiti se od tebe, i tebi je od nje. No, jedno moraš znati – bebe su puno jače nego što se čine, čak i emocionalno.

Normalno je u prvim danima na poslu nakon porodiljnog biti dekoncentrirana i pod stresom. Zato je važno ne očekivati stare rezultate i brzinu u radu odmah nakon povratka. Daj si vremena.

Od velike pomoći u prvim danima, osim obitelji, mogu i trebaju biti i tvoje kolege. No, najvažnije od svega je da sama sebi pojasniš kako je dijete na sigurnom iako nije s tobom. Također, normalno je i da jedva čekaš doma nakon posla da izljubiš svoje čudo, ali dok radiš, trebaš imati povjerenja u osobu koja čuva dijete dok ti radiš.

Zapisuj svoje planove i – pridržavaj ih se

Bez obzira na to jesi li po prirodi organizirana osoba ili ne, ova faza života naprosto iziskuje planove. I pridržavanje istih, dakako. Hendlati između majčinstva i uspješne karijere nije lako, ali se itekako može. Otvoreno razgovaraj s timom na poslu i nemoj pristajati na to da pod svaku cijenu radiš apsolutno sve. Jasno odredi prioritete, postavi ih u svoje poslovne ciljeve i drži se plana.

Nemoj se truditi svima ugoditi jer osoba koja je svima ugodila, još se nije rodila.

Bez obzira na to što ćeš katkad (za vlastito dobro) odbiti neki dio zadatka, one poslove koje obavljaš, obavi besprijekorno. Ne libi se biti proaktivna, predlagati nova rješenja i slično. Na kraju krajeva, kada vidiš dobre rezultate na poslu, i sama ćeš se bolje osjećati.