Kako se povezati s bebom tijekom trudnoće

4 min čitanja

Razgovor sa svojom bebom tijekom trudnoće pomaže ti da se upoznate i uspostavite blisku vezu.

Trudnoća je početak jedne predivne, doživotne veze s djetetom. No prvi tjedni trudnoće mogu biti naporni i stresni, a lako je i osjećati se pomalo nepovezanom s bebom koja raste. Imamo nekoliko sjajnih savjeta koji će tebi i tvom partneru pomoći da uspostavite vezu s vašim mališanom!

Masaža trbuha

Odličan i istovremeno umirujući način da se povežeš s nerođenom bebom je nježna masaža trbuha. To je sigurno učiniti nakon prva tri mjeseca trudnoće, a savršen je način da se ti i beba opustite. Nanošenje malo kreme, a koja je pritom sigurna za trudnice, može biti savršen opuštajući ritual, a istovremeno će tvoja koža ostati meka i gipka.

“Na preporuku liječnice, često masiram trbuh kako bih bebu upoznala s ljudskim dodirom i sa svijetom izvan maternice. U masaži mi se često pridruži i suprug pa se poprilično razveselimo kad osjetimo da nam beba ‘odgovara’ udarcima i mijenjanjem položaja”, podijelila je svoje iskustvo buduća mama Vedrana. 

Ako razmišljaš o aromaterapijskoj masaži, obavezno se posavjetuj s liječnikom koja ulja smiješ koristiti!

Pjevaj kao da te nitko ne čuje (osim tvoje bebe!)

Tijekom trudnoće, osjetila tvoje bebe se razvijaju, a od 23. tjedna moći će čuti zvukove izvan maternice. 

Ovo je izvrsna prilika za tebe i tvog partnera da zapjevate i razgovarate s bebom. Tako ćete joj pomoći da se navikne na zvuk vaših glasova. U početku se to može činiti malo čudnim, ali pokušajte otpjevati dječju pjesmicu ili čak zapjevati uz neku pjesmu na radiju. Tko zna, možda vaša beba i zapleše. 

“Moj suprug Tonko osmislio je jednu baš blesavu pjesmicu dok sam bila trudna s Leom. Sad ne znam je li to jer sam se uvijek smijala ili jer se Lei zbilja svidjela melodija, ali svaki put se činilo da pleše. Mislim da imamo buduću plesačicu u obitelji”, ispričala je svoje iskustvo Marta. 

Duuugo opuštajuće namakanje u toploj kupki 

Nema savršenijeg načina da se makneš od svega i uzmeš malo vremena za sebe. To je također odlična prilika da posvetiš malo pažnje svojoj bebi. Pazi jedino da voda nije prevruća, jer to može naštetiti nerođenom djetetu. 

Leži mirno, duboko diši, potpuno se opusti i zamisli svoju bebu.

“U tih nekoliko minuta mira i tišine, pokušavam si vizualizirati kao da je beba već ovdje. I pripremiti se na taj osjećaj i tu promjenu. Zamišljam naše prve trenutke kad se rodi i što ću joj sve reći. Poprilično sam uzbuđena jer mi je ovo prva trudnoća i još uvijek ne znam što sve mogu očekivati”, priznala je Vedrana.

Ako si u drugom tromjesečju, možda si već osjetila pokrete svoje bebe. Međutim to se može lako propustiti kad si u pokretu tijekom dana. Stoga je ugodno, tiho kupanje savršen način da se usredotočiš na djetetove kretnje. Upoznaj obrazac pokreta svoje bebe i zamisli koliko postaje velika i jaka!

Brini o svom psihičkom zdravlju i postani #Prekrasnaiznutra

Iako je lako previdjeti znakove stresa, umora ili tjeskobe zbog dolaska nove bebe, bitno je voditi brigu o svom psihičkom zdravlju. Pobrini se da odvojiš vrijeme za sebe te obratiš pozornost na osjećaje ili  emocije koje ne možeš objasniti ili ne razumiješ.

Uobičajeno je da se nove mame osjećaju preplavljeno, tjeskobno, a ponekad čak i depresivno. Iako osjećaš da su te stvari normalne, to ne znači da ih jednostavno moraš prihvatiti. Obrati pozornost na svoje psihičko zdravlje i znaj da postoje ljudi koji ti mogu pomoći. Posjeti stranicu Prekrasna iznutra i ako osjećaš potrebu, slobodno zatraži pomoć. 

Više o ovoj temi: Baby blues: I to će proći