Ljetovanje s bebom: Na što treba obratiti pažnju kod traženja smještaja?

5 min čitanja

Kod planiranja ljetovanja s bebom, važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari kad je smještaj u pitanju. Naime, na more ćete zasigurno voziti kolica i drugu opremu koja je bebi potrebna dok ste izvan svog doma gdje ste naviknuti da je sve pri ruci, pa je važno da pronađete mjesto u kojem će vam boravak s bebom biti podjednako lagan.

Kada razmišljate o ljetovanju s bebom uvijek odaberite destinaciju gdje ćete moći neometano voziti kolica i raspitajte se o detaljima pristupa smještajnoj jedinici.

Nadalje, raspitajte se kakav je prilaz moru i kakva je plaža. Puno će vam lakše biti na plaži do koje možete s kolicima i gdje prilaz moru ima sitne kamenčiće ili pijesak. Birajte plaže na kojima ulaz u more nije sklizak kako se ne bi spotaknuli s bebom u naručju dok je nosite u vodu da se malo osvježi. Vrlo je važno da na plaži ima dovoljno dubokog hlada u kojem ćete boraviti s bebom i u kojem će beba moći mirno spavati na svježem zraku, a da nije izložena štetnom sunčevu zračenju. Također, odaberite destinaciju u kojoj temperatura mora nije prehladna.

Birajte mjesta koja imaju uređene šetnice i u kojima nema puno prometa. Puno ćete šetati, pa je ovo dosta važna stavka kod planiranja.

Raspitajte se da li grad/mjesto u koje idete ima dežurne liječnike ili hitnu službu na koje možete računati ako bebi bude potrebna pomoć. Važno je da mjesto ima i ljekarnu te drogeriju gdje možete kupiti potrepštine za bebu ukoliko potrošite za boravka na moru.

Donosimo još nekoliko savjeta za smještaj prilagođen bebama prema tipu smještajne jedinice.

Smještaj u kampu

Već smo pisali o tome kako boravak s bebom u šatoru ili kamp kućici nije nikakav problem ako se dobro pripremite. U članku Ljetovanje s bebom u šatoru naveli smo koje stvari je svakako potrebno ponijeti, a sada ćemo se više pozabaviti savjetima za smještaj.

Prije polaska informirajte se o vremenskim prilikama za razdoblje dok ste na moru. Izaberite kamp u kojem ćete moći s autom do same parcele, odnosno do šatora ili kamp kućice. Imat ćete brdo stvari koje će teško biti spremiti u šator, pa će vam automobil dobro doći kao svojevrsno spremište stvari koje vam u tom trenutku ne trebaju.

Odaberite kamp koji ima strogi kućni red, odnosno kamp u kojem se ljudi doista dolaze odmarati. Zadnje što vam treba je smještaj u kampu gdje ima puno tinejdžera i mladih koji će noću tulumariti i vašoj bebi ometati san. U kampu se čuje svaki šum, pa je ova stavka vrlo važna posebno za bebe koje imaju lagani san.

Raspitajte se ima li kamp hladnjake za iznajmljivanje, jer će vam itekako biti od koristi da se voće i druga lagana hrana za bebu brzo ne pokvari.

Sanitarni čvor i mjesto gdje ćete kupati bebu moraju biti redovito održavani, čisti i uredni.

Smještaj u apartmanu

Boravak u apartmanu svakako je komotniji od kampiranja, ali prije no što ste ga rezervirali raspitajte se kako je opremljen. Naime, neki apartmani imaju stolicu za hranjenje, krevetić, pa čak i bazenčiće, ljuljačke i druge rekvizite za djecu. Nema smisla da vozite sve svoje stvari, ako neke u apartmanu već postoje.

Birajte apartman koji je u mirnoj četvrti, podalje od centara zabave za mlade. Bilo bi dobro da je blizu plaže do koje možete doći pješke i koji ima prilaz za kolica, jer nema smisla da svakog dana sve stvari pakirate u vrući automobil i vozite se do plaže. To će vam biti korisno i kad je hranjenje u pitanju ili zadovoljavanje bilo koje bebine potrebe. Važno je da vam je apartman pri ruci.

Smještaj u hotelu

Ukoliko želite ljetovati u hotelu uvijek možete odabrati onaj s oznakom “family friendly” ili “family hotel”. Obično se radi o hotelima s 4 i više zvjezdica u kojima je smještaj s bebom najlagodniji, jer su sve gore navedene stvari već predviđene i osigurane. Ono što jedan family hotel mora imati je sljedeće:

– unutarnji i vanjski plitki bazen s temperaturom vode idealnom za bebe (i druge zabavne sadržaje na vodi za malo stariju djecu)

– dječji vrtić, odnosno organizirano čuvanje djece i beba

– trgovinu s artiklima za bebe i djecu unutar hotela

– kompletnu opremu za bebe u svim prostorima u i oko hotela

– igraonice, radionice dječji klub i druge aktivnosti uz animatore

– uređeni pristup plaži

– mogućnost vlastite pripreme hrane za bebu

– obiteljske sobe potpuno prilagođene smještaju s bebom (baby monitor, podloga za previjanje, kuhalo za vodu u sobi, kadica, dječji krevetić, njihalica, kahlica, kolica i slično)

www.klinfo.hr