Mastitis je ozbiljan problem – spriječi ga na vrijeme

3 min čitanja

Kao da dojenje u početku nije dovoljno teško, stresno, a često i bolno samo za sebe, nego se još može javiti i upala dojke, odnosno mastitis. Popraćen temperaturom, slabošću, malaksalošću i boli čini da prvi mjeseci u životu bebe budu sve, samo ne divni. Zato evo savjeta kako ga spriječiti.

Važno je ne odustati od dojenja

Mastitis je, dakle, upala dojke. Do njega može doći zbog lošeg pražnjenja dojki, ali i zbog bakterijske infekcije. Kada je riječ o potonjem uzroku, najčešće se javlja kada bakterije iz usta dojenčeta putem ragada dospiju u kanal mliječne žlijezde. Drugi pak, neinfektivni razlog, događa se kada dojilja ne izdaja dovoljno mlijeka. I zato što to mlijeko ne izlazi van, događaju se upalni procesi. Da, mnogima je to začarani krug: imam mlijeka – ne mogu dojiti – došlo je do upale. Kada je riječ o tom slučaju, onda je, ma kako teško bilo, sigurno najbolji lijek za mastitis upravo neodustajanje od dojenja.

Najbolji lijek za mastitis, ma kako bolno bilo, svakako je dojenje.

– Imala sam sreću pa je kod mene mastitis trajao svega par dana, iako znam da se neke žene tjednima i mjesecima muče s tim. Naime, dobila sam blago povišenu temperaturu, nešto višu od 38, a grudi su mi bile tvrde i na dodir užasno bolne. Popila sam tabletu za smanjenje temperature, a grudi sam nježnim pokretima i oblogama masirala. Tih nekoliko dana sam se uporno trudila dojiti i na kraju je, uz slabe simptome, sve dobro prošlo – govori Marija, mama 11-mjesečnih Nike i Tie.

Masaže koje olakšanje znače

Kako bi se spriječila upala dojki, važno je, osim redovitog dojenja, voditi pravilnu higijenu dojki, a posebice bradavica. Naime, ragade, koja su česta pojava kod dojilja, glavni su kanali kojima i dolazi do upale. Preporučuje se i redovito nježno masiranje dojki, i to tako što se polako rukama treba prelaziti od kraja dojke prema bradavicama (dakle, kao da “tjeraš” mlijeko prema izlazu).

Hladne obloge djelotvorne su i učinkovite u smanjenju simptoma mastitisa.

U slučaju da se simptomi ne smanjuju ili, još gore, da se pogoršavaju, treba se obratiti liječniku. Uz antibiotike, mirovanje i – još jednom – pokušaje izdajanja mastitis će proći.

Neke su žene sklonije mastitisu

– Možda mjesec dana nakon početka dojenja primijetila sam kvržicu na dojki. Tad sam dobila i temperaturu 39 sa nešto i uz antibiotike, tople kupke, masaže i puno puno suza uspjela sam je razbiti. Mastitis je sigurno jedna od neugodnijih pojava koje sam imala, ali to nipošto ne znači da je, posebno ako se pravilno i sistematično tretira, štetan. Naime, svoju sam Maris poslije dojila još dvije godine i osim te upale na početku, dojenje je jedno od ljepših iskustava – govori mama Ana.

Inače, mastitis češće pogađa žene s dijabetesom, one s kroničnim bolestima, ali i žene koje nose tijesne grudnjake, koje imaju piercing na bradavici, kao i one koje puše. U svakom slučaju, pravilnim, upornim i redovitim dojenjem, odgovarajućom higijenom i s puno odmora velika je vjerojatnost da ćeš ili biti pošteđena mastitisa ili ćeš ga imati uz minimalno bolne i neugodne simptome.