Prvih 1 000 dana – dohrana i uvođenje novih namirnica

3 min čitanja

Ova faza u djetetovoj prehrani počinje kada je ono staro 4-6 mjeseci i odnosi se na uvođenje drugih namirnica u prehranu, osim mlijeka koje je dotad bilo jedina bebina hrana. U toj dobi dijete također počinje stjecati prehrambene navike. U dobi od 2 ili 3 godine te navike postaju konačne i vrlo se teško mijenjaju. Dakle, dobra edukacija o prehrani u ranom životu osigurava pravilan rast i buduće zdravstvene beneficije.

Postupak unošenja raznolike prehrane važan je zbog toga što:

  • daje energiju i potrebne hranjive tvari – bjelančevine, željezo, cink, fluor i vitamine D, C i E – za optimalan rast i razvoj bebe
  • treba zamijeniti 50% energije koju je beba dotad dobivala preko majčinog mlijeka ili mlijeka za dojenčad
  • unapređuje uspostavljanje veza između djeteta i roditelja
  • pruža bebi ugodna osjetilna iskustva
  • potiče koordinaciju i razvoj bebinih vještina putem hrane

Svaka nova hrana dat će bebi hranjive tvari u količinama koje njezin stupanj razvoja zahtijeva. I svaka hranjiva tvar ima dobro definiran značaj!

Bjelančevine

Pretilost je u djetinjstvu izravno povezana s viškom energije i bjelančevinama u ranim fazama djetetova života kada se njegovo tijelo priprema i pamti za buduće faze, odnosno kada se nalazi u fazi čistoga razvoja, stvarajući vrlo brzo masno tkivo i mišićno tkivo. Preporučuje se, dakle, izbjegavati višak bjelančevina u prehrani djece od prvih mjeseci života.

Sol

Djeca trebaju manje soli nego odrasle osobe, a razina soli na koju priviknute bebu ne mijenja se u budućnosti. Dakle, ako dodajete sol u bebinu hranu, važno je da to činite u vrlo malim količinama. Po mogućnosti ne biste trebali dodavati sol do 2 godine starosti.

Šećer

Priviknuti bebe na vrlo slatki okus dugoročno može biti štetno, što pogoduje pojavi pretilosti i karijesa na mliječnim zubima te na trajnim zubima. Nemojte dodavati šećer u hranu koju dajete svojem djetetu jer je prirodno prisutan šećer u hrani dovoljan.

Gluten

Gluten se nalazi u bjelančevinama nekih žitarica kao što su pšenica, raž, ječam i zob te, u iznimnim slučajevima, može izazvati netoleranciju kod bebe. Riža i kukuruz ne sadrže gluten zbog čega su to žitarice koje treba prve uključiti u djetetovu prehranu. U idealnom slučaju treba postupno uvoditi namirnice s glutenom u bebinu prehranu i to između 4. i 7. mjeseca starosti dok se beba još uvijek doji. Majčino mlijeko i u tom slučaju ima zaštitni učinak.

www.bebe-nestle.hr