Obogatite igru na plaži ovim super idejama

3 min čitanja

Sunce, more, plaža i igra… Zvuči kao idealan obiteljski ljetni dan. Tijekom ljetovanja puno vremena provodimo na plaži, najboljem izvoru prirodnih materijala koji izuzetno obogaćuju djetetovu igru.

Neoblikovani materijali mogu poslužiti djeci za kreativne aktivnosti i stvaralaštvo. Korištenje prirodnih materijala kod djece potiče autonomiju, kreativnost, maštu te samostalnost u osmišljavanju vlastitih poticaja i spontano učenje u skladu s njihovom znatiželjom.

Senzorne aktivnosti

More, pijesak, kamenčići i grančice odličan su prirodni materijal koji je upotrebljiv za dječje senzorne aktivnosti. Kamenčići, osim taktilnog momenta, mogu poslužiti za učenje odnosa veličina (posloži kamenčiće od najvećeg do najmanjeg, pronađi one koji su jednako veliki), razvoj vizualne percepcije (koji kamen stane u ocrtani dio na papiru, napuni kanticu do pola kamenčićima) te učenje matematičkih predvještina (izbroji koliko ih je tu, ako maknemo dva, koliko će ih ostati)...

S druge strane, pijesak je materijal koji izuzetno pobuđuje taktilni osjet te se dijete može igrati na različite načine. Neke od ideja su pisanje u pijesku (prstom ili grančicom), punjenje i pražnjenje posudica pijeskom (rukama ili žlicom / lopaticom) i skrivanje i otkrivanje stvari u pijesku.

Pogodi tko

Bilo da ste na pješčanoj ili kamenoj plaži, iskoristite sav prirodni materijal na koji naiđete. Kod djece možete potaknuti kreativnost i zanimaciju zadajući im da od kamenčića ili pijeska naprave “malo umjetničko djelo” na zadanu temu. Primjerice, dajte djetetu zadatak da napravi sliku ribe slažući kamenčiće. Može ju pokušati i ucrtati u pijesku! Dijete će biti koncentrirano i usmjereno na zadatak. Kasnije će dijete moći i samo nešto izraditi na isti način, a da vi pogađate o čemu se radi.

Oslikavanje kamenčića

Opuštajuće i kreativne likovne aktivnosti u kombinaciji s prirodnim materijalima okupirat će djetetovu pažnju i potaknuti maštu. Oslikavanje kamenčića, lijepljenje školjki ili drugih materijala poput listova i grančica na kamen može postati unikatni suvenir i podsjetnik na veselo i zabavno ljetovanje. Za oslikavanje možete koristiti tempere, flomastere, pastele, lakove za nokte i slične materijale koje imate pri ruci.

Morski aerobik

Osim statičkih aktivnosti, plaža i more idealni su i za dinamičke aktivnosti koje zahtijevaju gibanje cijeloga tijela. Dogovor može biti da najprije vi, a potom dijete, izvedete morski aerobik tako da jedan od vas pokazuje vježbu, a drugi ju ponavlja. U nedostatku ideja možete koristiti i opise poput “skači kao klokan, leti kao ptica”, “radi velike korake kao slon” i slično. Osim razgibavanja ruku i nogu te cjelokupne fizičke aktivnosti vaše će dijete uživati u prskanju i polijevanju te zajedničkom druženju.

Društvene igre

Ako su vaša djeca predškolske dobi ili starija, ponesite na plažu društvene igre poput “Crnog Petra”, olovke i papira za “Križić-kružić”, “Pogodi tko” ili “Una”. Društvene igre zabavan su način za privući djecu na boravak u hladovini i mirnu obiteljsku igru. Osim što ćete se povezati i vježbati međusobnu komunikaciju, garantiramo i da će biti puno smijeha.

Jelena Raguž, mag. paed.