Najneobičnije stvari koje će ti pomoći umiriti bebu

3 min čitanja

Novopečenim roditeljima često nema ništa strašnije od plača njihove bebe. Taj osjećaj bespomoćnosti i roditelja i bebe nikome nije drag. Zato evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćeš uspješno umiriti svoju bebu, a time i sebe.

Vožnja autom ih podsjeća na majčin trbuh

– U našem slučaju je situacija takva da je moja supruga ta koja bi najradije počela plakati kada Nia krene sa svojim arijama – govori šaljivo tata 18-mjesečne Nie koju, kako kaže, najbolje umiruje vožnja autom. Vožnja u automobilu zapravo je zajednička ljubav mnogim bebama. Naime, istraživanja dječjih psihologa povezuju tu ljubav s činjenicom da ih vožnja u automobilu podsjeća na kretanje koja su doživljavali u majčinom trbuhu.

Bijela buka je već poznati snažni saveznik koji će ti pomoći umiriti bebu.

Na šumove u majčinom trbuhu bebe podsjeća i zvuk usisivača, kuhinjske nape, ventilatora. Najbolje od svega je što za umirivanje bebe ne moraš držati neki od tih kućanskih aparata satima uključenim jer postoje višesatni videi na YouTubeu koji samo puštaju tu čuvenu bijelu buku.

Svaka beba ima nešto svoje

– Sa svakim je djetetom drugačije. Recimo, kao mama blizanaca koji su tek napunili godinu dana vidim da ono što paše jednom, ne paše drugom. Recimo, negdje sam pročitala kako bebe vole vibracije i kako ih u sjedalici treba postaviti na perilicu rublja i pustiti da taj “čudesni” stroj spoji ugodno s korisnim. I stvarno, Niki se sviđa to blago treskanje, odnosno vibracije i on se jako brzo umiri, dok njegov plačljivi brat Karlo najviše voli kada je mami na rukama – prepričava svoja iskustva mama Marija.

Svaka je beba zaista priča za sebe i tek s bezbroj pokušaja i pogrešaka ćeš pronaći što tvoju bebu najbolje umiruje. Međutim, ono što ti može biti od pomoći je spoznaja kako bebe burno reagiraju na previše događaja. Prejaka glazba, svjetlo, buka, previše ljudi… Sve to može dovesti do plača, odnosno burne reakcije. Zato, za početak možeš izbjegavati takvo okruženje. Na kraju krajeva, i sama znaš kako ti sve te stvari nekad znaju smetati. Možeš onda zamisliti kako je tek bebici koja se tek prilagođava na ovaj veliki svijet.

Interakcija je uvijek dobra ideja

Osim tih “pasivnih” stvari za koje mnogi roditelji jamče instantno umirivanje bebe, uvijek možeš pokušati s – interakcijom. Nasmijavanje, pjevušenje, kihanje (ono glumljeno koje obvezno mora završiti s “apćiha”), šuškanje, skrivanje iza ruku, ispuštanje smiješnih zvukova

Vjeruj, kada kreneš izmišljati načine pomoću kojih ćeš umiriti svoje uplakano dijete, nećeš vjerovati što sve pali. Na kraju krajeva, interakcija ne samo da će je umiriti trenutačno, nego će to vrijeme provedeno s bebom pomoći i da je upoznaš, ali i da se još više povežete.