Noćne more kod djece

3 min čitanja

Noćne more su živopisni strašni snovi koji se pojavljuju kada je dijete u dubokom snu ili REM (rapid eye movement) fazi sna, pa se probudi uzrujano i uplašeno. Često se beba ili mališan sjećaju noćne more u detalje i mogu biti uznemireni i sljedeće jutro.

Uzroci :

-Bebe se mogu uplašiti u situacijama koje su odraslima normalne. Vaš mališan može iskusiti noćnu moru ako je kroz dan čuo strašnu priču, vidio neku strašnu sliku ili čudnu osobu. Oni s bujnom maštom skloniji su noćnim morama.

-Neki lijekovi mogu dovesti do noćnih mora. U većini slučajeva, kada se prestane uzimati lijek, prestanu i ružni snovi.

-Vaše dijete možda ima strahove i osjeća tjeskobu vezano za neke stvari pa to manifestira u noćne more. Ali većina djece sama preraste i prevlada te osjećaje.

-Teški obroci prije spavanja izazivaju noćne more kod odraslih pa se vjerojatno to pravilo primjenjuje i na mališane koji su prešli na krutu hranu.

Simptomi:

-Vaše dijete će se najednom naglo probuditi i odmah vas pozvati. Možda će se u detalje sjećati sna.

-Bit će vidno prestrašeno kao da nešto strašno upravo stoji pred njim. Možda će biti obliveno znojem i srce će mu lupati brže.

-Beba ili mališan će se bojati ponovo zaspati posebno ako spava sam ili u odvojenom krevetu ili kolijevci.

Kako se nositi s noćnim morama?

-Ništa neće utješiti mališana nakon noćne more kao glas vlastitih roditelja. Provedite vrijeme uz njega da se uvjeri da je siguran i da ste tu. Grlite ga, mazite i pjevajte uspavanku kako bi se opustilo.

-Kada se početna tjeskoba slegne, pokušajte objasniti djetetu da je to što je vidjelo bio samo ružan san. Pomozite svom mališanu da shvati da se noće more možda čine stvarne, ali mu ne mogu nikako nauditi u stvarnosti.

-Zaokrenite priču i počnite pričati šale ili smiješne anegdote kako bi se dijete opustilo. Neka vam se pridruži i partner i skupa probajte preokrenuti raspoloženje mališana.

-Dajte djetetu nešto od čega će se osjećati ugodno i predstavite mu to kao ‘zaštitnika’ i simbol sigurnosti. To može biti bilo što – od mekane dekice do plišane igračke.

-Budite uz dijete sve dok opet ne zaspi.

-Ujutro ne pričajte o noćnim morama. Barem ne direktno. Umjesto toga pitajte: Jesi li dobro spavao? Ako nakon toga počne pričati o strašnom snu, pozorno ga slušajte. Ako ga ujutro to više ne muči, prekrasno!

Kako spriječiti noćne more:

-Sat ili dva prije odlaska na spavanje ključni su za miran san vašeg mališana. U tom vremenu ga ne izlažite ničemu što može potaknuti noćne more – strašne ili uznemirujuće priče, filmovi ili slike. Čitajte mu slatke priče za laku noć s veselim ilustracijama.

-Mališani će lakše spavati ako dok ste zajedno u sobi ugasite svijetlo i pokažete mu sjene koje nastaju po sobi od svjetlosti koja dolazi kroz prozor. Objasnite da su to samo sjene lampe, stolice ili grane drveta izvana.

-Instalirajte noćnu svjetiljku u dječjoj sobi kako bi dijete moglo vidjeti po sobi i osjećalo se sigurnije kad zatvori oči.

Za Bipo klub časopis Mama&Beba