Od mame mamama: Otkrij što ti žele za Majčin dan

4 min čitanja

Bilo da si mama prvi put ili iza sebe imaš već velik broj bočica, svaki Majčin dan je poseban dan. 

U svibnju obilježavamo Majčin dan, dan kad naša djeca odrastaju kroz svoje prve osmijehe i korake, nespretno izrađene ogrlice od kolaža, makarona ili plastelina, nacrtane čestitke i još puno slatkih načina za iskazivanje pažnje. Za ovaj Majčin dan pitali smo nekoliko mama što žele sebi te svim ostalim mamama i zašto – pročitaj iskrene, tople poruke svih mama i podsjeti se zašto si nepobjediva u svakom pogledu. 

Zaželjeti nešto svim mamama nije lako…

Svakoj mami je najbitnije zdravlje i dobrobit njenog djeteta. Naše sugovornice to itekako znaju pa su podsjetile na važnost brige i o sebi. Mama jednogodišnje Lene, Tanja (30) poručila je:

“Draga mama, želim ti da pronađeš stvari koje te ispunjavaju, a koje možeš raditi s djecom. Stvaraj uspomene koje ćete se rado sjećati u budućnosti.” 

“Biti mama je često teško i naporno, ali djeca brzo odrastaju.”

Ritina mama Elena poželjela je da se majčinstvo prestane stavljati u okvire

“Zaželjeti svim majkama istu želju nije lako… No zaželjeti svakoj majci da ima jednu slobodnu večer u tjednu ili barem jedno subotnje jutro s prijateljicama, jednu frizuru ili manikuru, masažu ili par poglavlja knjige bez osjećaja krivnje ili osjećaja da treba moliti da pričuva djecu – e to bi trebala biti norma. Jer svaka majka je prije svega – žena”, smatra Elena. 

Nemojte se ljutiti na svoje mame

Ivanka je prošle godine prvi put postala mama malene Ele i od onda joj je taj dan poprimio još posebnije značenje. 

“Doista smatram da se ovaj dan nedovoljno slavi i obilježava. Prije svega, svim dobrim mamama od srca želim da svoj dan provedu u ljubavi, miru i zdravlju! Vjerujem kako je svim mamama na prvom mjestu zdravlje njihove djece – međutim, onima koje imaju male bebe, pojam zdravlje ima posebno značenje (grčevi, zubići, prve viroze i sl.) pa bih si tako prije svega poželjela da moja malena djevojčica bude zdrava. To znači i manje buđenja po noći, više sna, manje nervoze – više sreće.

“Stvari koje inače u ‘normalnom’ životu uzimamo zdravo za gotovo, s bebom dobiju novo značenje.”

Dakle, za Majčin dan bi se voljela probuditi odmorna i naspavana, popiti kavu u miru, a dobro bi mi došlo i par sati u wellnessu. I za kraj, nemojte se ljutiti na svoje mame, nitko vas na svijetu ne razumije i ne voli više od mame. Bez obzira na sve, mamama je dječji zagrljaj najljepši poklon. Živjele mame!” poručila je Ivanka.

Majčin dan – svaki dan u godini

Erika (29) je također prošle godine postala prvi put mama i nema ništa protiv da se Majčin dan slavi baš svaki dan u godini. 

“Šalu na stranu, bilo bi lijepo da barem jedan dan u godini Verin tata zamijeni sve moje obaveze, da brine o tome kada je beba zadnji put papala, kakala, što ju muči, zašto ne spava… Kada i što će za doručak, ručak i večeru. A zašto sada ne spava? Pa hoćemo u šetnju? Pa kupanje? Aha da, morao bi se očistiti i pod, kuhinja, kupaonica – a gdje je tu sve još malo odmora? Ukratko, to bih za Majčin dan – da mi bude doma čisto, da beba bude sita i naspavana, a da ja mogu sama sa sobom provesti barem sat vremena u miru i bezbrižnosti. I tako svaki dan u godini”, šaljivo zaključuje mama malene Vere. 

A to ti želimo i mi – da se osjećaš kao da ti je svaki dan Majčin dan i da si okružena ljubavlju i srećom!