Ako ti treba podsjetnik koliko su žene nevjerojatne, ovo je članak za tebe

5 min čitanja

Na Dan žena slavimo žene u našim životima koje su nas inspirirale i koje su ostavile neizbrisiv trag u našim životima.

U čast Međunarodnog dana žena, donosimo ti konkretne načine na koje možeš osnažiti bitne žene u svom životu, a samim time i sebe. Najbitnije od svega, ovdje je i nekoliko razloga zašto su žene nevjerojatne, od posla preko majčinstva do emocionalne dobrobiti.

Cijeni žene u svom životu

Od prvih riječi do životnih lekcija, mama je naša prva i najbolja učiteljica. Još dok nas tek nosi, trudi se pripremiti ovaj svijet boljim za nas. Ne uči nas samo pravim vrijednostima nego i kako se suočiti s problemima i dati sve od sebe. Ona zna skriveni potencijal u nama i način na koji brusimo naše vještine.

Sad je vrijeme na tebi – ako primijetiš da i dalje odbacuje svoja iskustva i osjećaje za dobrobit drugih, kao što majke često čine, potakni je na samoizražavanje. Ako si ti sad ta majka koja sve osim sebe stavlja na prvo mjesto, znaj da svoje probleme ne moraš skrivati. Dopusti sebi ili svojim najbitnijim ženama u životu trenutak ranjivosti, trenutak za sebe i svoje emocije.

Pohvali njen um i dušu – ne samo izgled

Žene dobivaju mnogo komentara o načinu na koji izgledaju. Ako želiš pohvaliti ženu, opiši njezinu nutrinu, a ne vanjštinu.

Pokušaj jednom dnevno pohvaliti nešto drugo osim njezinog izgleda. Svi volimo da nam netko kaže da lijepo izgledamo, no isto tako volimo čuti da smo briljantne, ljubazne, predane, jake, itd. Poklanjaj neočekivane komplimente.

Pruži podršku svim ženama, čak i onim “snažnima”

Svi imamo onu prijateljicu za koju se uvijek čini da ima sve pod kontrolom. Napreduje u svom osobnom i profesionalnom životu prema onome što možemo vidjeti. Ne možeš, a da ne pretpostaviš da se ništa teško ne događa ispod površine.

Nemoj praviti pretpostavke o tome kojoj je od tvojih prijateljica najpotrebnija pomoć i podrška. Pokloni im vrijeme kako bi mogla vidjeti brinu li se za svoje psihičko i emocionalno zdravlje. “Kako si?” može ispasti kao površno pitanje, ali pitanje “Kako je tvoje psihičko i emocionalno zdravlje? ” presijeći će tu površnost.

Najveće obožavateljice svojih najmilijih koje uvijek imaju rješenje

Žene, a posebice mame, su posebne jer radosno potiču i cijene sve što njihovi bližnji rade. Majke instinktivno znaju kada se s njihovim djetetom dogodi nešto dobro ili loše.

A bilo da je vrijeme ispita ili što obući za sastanak, žene imaju rješenja za svaki problem. Svjesne su problema s kojima se mogu suočiti, kao što je kako reagirati na prosuđivanje ljudi ili se suočiti s kritikom. Žena koja voli nikada ne može vidjeti svoje najmilije kako pate. Stoga uvijek nađe rješenje za bilo koji problem.

Prepusti “mikrofon”

Ponekad osnažiti sebe znači odmaknuti se i dopustiti nekom drugom da bude u središtu pozornosti. Povezano je s prethodnom točkom – zapitaj se postoji li još jedna žena koja zna više o nekom pitanju od tebe.

Pobrini se da zna da joj ne treba razlog

Žene obično ugađaju ljudima. Kad je moguće, pobrini se da tvoje prijateljice shvate da im je dopušteno raditi stvari bez razloga i samo zato jer one to žele.

Kad čuješ da tvoja prijateljica počinje nepotrebno objašnjavati svoje postupke, nakon nekoliko minuta slušanja, nježno je podsjeti da je “samo zato što to želi” dovoljan razlog. Ima potpuno dopuštenje da donosi odluke koje želi, bez opravdanja. Ideja da si aktivno date dopuštenje vrlo je osnažujuća i jača tvoju sposobnost da djeluješ u svom najboljem interesu, tretirajući se s ljubavlju i suosjećanjem.

Zašto su žene posebne?

Dakako, ovo je poziv da se žene uvijek drže zajedno, a ne samo povodom Dana žena. U tom duhu, pitali smo nekoliko različitih žena što misle zašto su žene posebne. Njihovi odgovori su nas oduševili i vjerujemo da će ti poslužiti kao predivna inspiracija.

“Žene su posebne jer su najveće junakinje svoje priče, ali umjesto glavne uloge često ostaju iza kulisa. Ne traže pohvalu, samo žele da je ‘publika’ sretna. To je na tragu onoga kad na stolu ostane zadnji komad kolača koji majka nije uspjela okusiti, ali zna da je njenoj djeci fin. Pa kaže da njoj nije nešto posebno.”

“Žene su posebne jer unatoč uvjerenjima da nešto ne možemo, uspijemo to napraviti i nerijetko bolje nego što se očekivalo.”

“Posebne smo jer donosimo ljude na svijet. Mi smo te koje ga oblikujemo.”