Osigurajte mališanu mjesto za stolom

3 min čitanja

Osigurajte mališanu mjesto za stolom

Bebe od najranijih dana kreću u proces istraživanja svijeta i žele biti uključene u život oko sebe. Zato je bitno da im pružimo svaku priliku za to, kako bi znale da ih poštujemo te kako bi izrastale u čvrste mališane pune samopouzdanja.

Jedna od sjajnih prilika za to je ritual hranjenja – za kuhinjskim stolom. Beba će se tako osjećati  uključena i moći će graditi poziciju za sebe unutar obitelji. Naravno, kako bi je se u taj proces uključilo što prije, bitno je da u prvim godinama dijete bude u prikladnoj hranilici za bebe. 

  1. Budite strpljivi

Bebači u hranilici su posebno živahni. Računajte da će u početku kašice biti najviše po kuhinji, po licu i rukama vaše bebe, a najmanje u ustima. Razne vrste hrane i tekućine proći će put od kose, nosa, ruku, usta, kuhinjskog poda do namještaja. Kako beba raste i napreduje polako će doći i do stadija kada može jesti sama, a oko druge godine počet će učiti kako se pravilno ponašati za stolom. Potrebno je da joj vi i svi prisutni za stolom budete dobar primjer.

2. Igranje s hranom

Svako dijete prolazi fazu bacanja hrane. To je proces u kojem oni uče da nešto što nestane iz njihova vidokruga i dalje postoji, naravno, kada vi podignete hranu s poda i ponovno im ju vratite u ručice. Kupite pribor za jelo prilagođen djeci kako bi se navikli na korištenje istog i pritom se umrljali bez da se ozlijede.  Dopustite djetetu da kroz igru s hranom istražuje nove teksture, okuse i mirise. Obavezno sjedite uz dijete cijelo vrijeme trajanja obroka.

3. Osnove lijepog ponašanja

Maniri za stolom prvi su korak prema učenju discipline, socijalizacije i dobrih prehrambenih navika. Zato budite ustrajni kada jednom krenete s učenjem ponašanja za stolom. Prije jela sklonite sve igračke, mobitele i ostale distrakcije od stola. Naučite dijete da nikada ne priča dok žvače, te kako da za stolom koristi riječi: molim, hvala i dobar tek! Na kraju obroka istaknite i pohvalite sve što je dobro napravilo, kako je koristilo žlicu, kako je mirno sjedilo za vrijeme obroka, itd.

4. Jedenje u hranilici

Pripazite i uvijek provjerite da dijete ispravno sjedi u hranilici. Pobrinite se da su remenčići oko trbuha i nogica dovoljno čvrsti kako bi spriječili pad. Djeci od dvije do tri godine lakše je samostalno se hraniti u hranilici nego što bi to bilo za stolom.

Djeca vole jesti u društvu, a posebno će uživati s obitelji na mjestu okupljanja, u vašoj mirisnoj kuhinji, za zajedničkim stolom, koji će kroz godine koje dolaze nositi sve više lijepih trenutaka, finih recepata i zanimljivih priča. Primjerice o tome kako je najmlađi braco ili seka nekada davno bacio mrkvu tetki u lice kada je jednom bila u posjeti. Dobar tek!

Za Bipo klub časopis Mama & Beba