Pelenski osip? Izbjegni ga uz kvalitetne pelene i vlažne maramice

4 min čitanja

Pelenski osip je čest oblik nadražene kože, a izgleda kao upaljene mrlje na bebinoj guzi. Često je povezan s mokrim odnosno rijetko mijenjanim pelenama, osjetljivošću kože i trljanjem. 

Iako pelenski osip obično nije ozbiljan i često nestaje nakon tri ili četiri dana odgovarajuće njege, postoji nekoliko ključnih stvari koje treba znati. Poznavanje ovih tehnika za prevenciju i njegu pomoći će ti u izbjegavanju komplikacija pelenskog osipa, kao što su infekcija kože i neugodna bol. 

7 jednostavnih načina kako spriječiti izbijanje pelenskog osipa

Najbolji način da spriječiš pelenski osip je da bebino pelensko područje održavaš čistim i suhim. Evo nekoliko jednostavnih stvari koje možeš učiniti kako bi se smanjila vjerojatnost da tvoja beba razvije osip. Idemo redom!

1. Bebi redovito mijenjaj pelene

Odmah mijenjaj mokre ili prljave pelene. Ako je tvoja bebica na čuvanju, pobrini se da se tvoja rutina nastavi – posebice ako imaš živahnu bebu jer se mogućnost od osipa povećava s većim trenjem, tj. pokretima. 

2. Dobro očisti bebinu guzu pri svakoj promjeni pelena

Za čišćenje kože koristi vlažnu krpicu, vatu ili maramice za bebe. Nemoj koristiti maramice s alkoholom ili mirisom. U održavanju bebine higijene najbolje će ti pomoći vlažne maramice Pampers Aqua Pure, Pampers Sensitive i Pampers Fresh Clean. A ako koristiš sapun, neka bude za osjetljivu kožu i bez mirisa.

3. Nježno suši bebinu kožu tapkanjem čistim ručnikom

Uvijek nježno tapkaj bebinu kožu – nikada je ne trljaj ručnikom. To može iritirati kožu i izazvati infekciju. Kad god je moguće, pusti kožu da se osuši na zraku prije ponovnog stavljanja pelena. 

4. Koristi mast ili kremu 

Masti ili zaštitne kreme za bebe sadrže vazelin ili cinkov oksid koji umiruju kožu te štite od kakice i drugih iritansa koji dolaze u izravan kontakt s kožom tvoje bebe. Nema ih potrebe koristiti pri svakoj promjeni pelena jer Pampers Premium Care i Active Baby već sadrže njegujući losion zbog kojeg će bebina koža uvijek biti zaštićena. 

5. Koristi visokokvalitetne pelene koje dobro upijaju i drže kožu suhom

Kako bi se osigurala potpuna zaštita bebine kože, potrebno je odabrati kvalitetne pelene. Pampers Premium Care i Pampers Premium Care Pants mekane su poput perja i osiguravaju dugotrajnu suhoću i prozračnost – čak do 12 sati! Kao dodatna pomoć, tu je i indikator koji pokazuje kada treba promijeniti pelenu. Mijenjanje pelena može biti jednostavno!

6. Malo “luftanja” nikome ne škodi

Kad god je moguće, pusti bebu bez pelena. Izlaganje kože zraku zapravo je najbolji način da se osuši. Pokušaj bebu položiti na veliki ručnik ili plahtu dok je bez pelena i neka malo odmori! 

7. Nakon svake promjene pelena temeljito operi ruke

Pranje ruku može spriječiti širenje bakterija ili gljivica na druge dijelove tijela bebe, tvoje tijelo ili drugu djecu.

Materijali su itekako važni

Kako bi bebinoj koži osigurala potpunu zaštitu, potrebno je odabrati kvalitetne pelene. Pampers Premium Care i Pampers Premium Care Pants mekane su poput perja, a osiguravaju dugotrajnu suhoću i prozračnost – čak do 12 sati! Kao dodatna pomoć, tu je i indikator na peleni koji javlja kad bi je trebalo zamijeniti. Mijenjanje pelena može biti lako! 

SUDJELUJ U NAGRADNOJ IGRI

Kako bi vam jedna godina bila lakša i bezbrižnija, Pampers i BIPA vam pružaju mogućnost osvajanja godišnje zalihe pelena! 

U nagradnoj igri sudjeluju svi kupci koji u BIPI od 1. do 31. listopada 2022. kupe Pampersove pelene u vrijednosti od 300 kuna/ 39,82 € i pošalju broj računa putem SMS-a. To uključuje i kupnju navedenih proizvoda u BIPI putem Wolt aplikacije, u periodu trajanja nagradne igre. Promocijska pakiranja (duo i/ili trio pack, 1+1 gratis pakiranje, poklon paketi, in&out pakiranja, mega i/ili giant box pakiranja i sl.) tretiraju se kao jedan proizvod.

Izvlači se 6 sretnih dobitnika na tjednoj bazi do 31.10. Pravila nagradne igre pročitaj OVDJE