Svi razlozi za i protiv platnenih pelena

4 min čitanja

Pranje, sušenje, glačanje. Pa tako u krug. Kao da već nije dosta druge dječje robice pa se još toj hrpetini bez kraja trebaju dodati i pelene. S druge strane, platnene su pelene itekako isplativije. Donosimo sve razloge za i protiv višekratnih pelena.

Kombinacija platnenih i jednokratnih pelena

– Kada ste mlada mama ili kada ste mama po prvi put, tek kasnije u životu možete vidjeti koliko ste bile ovisne o informacijama i niste ih znale filtrirati. Nama je takva situacija bila s pelenama. Naime, s prvim djetetom sam odmah počela koristiti platnene pelene jer su ekološkije. Unatoč tom benefitu koji me i privukao platnenim pelenama, zbog posljedica sam ih skoro prestala koristiti. Pelenski osip, uvijek neugodan miris, a na kraju i taj začarani krug između perilice i sušila. Bilo je to zanimljivo i naporno iskustvo – govori mama Lucija (35) dodajući kako je, nakon što je njezin Mak dobio osip, platnene pelene počela kombinirati s jednokratnim.

– S drugim djetetom nisam htjela ponovno riskirati pelenski osip i odmah smo počeli s jednokratnim pelenama. Mogu reći da je bilo puno, puno jednostavnije. Jedina razlika koju vidim između Maka i Lare je ta što je Mak puno lakše prešao na tutu – ističe Lucija.

Pelene će beba nositi do druge i treće godine života i sigurno želiš da joj guza bude suha i da njoj bude ugodno.

Jedna od najvećih prednosti jednokratnih pelena je što bolje upijaju tekućinu. Međutim, to je zato što se u njima sadrže različiti spojevi koji tomu pomažu. Neki proizvođači u jednokratne pelene čak stavljaju različite parfeme i upravo to može izazvati i osipe i alergijske reakcije.

Platnene pelene su povoljnije i ekološkije

Najpozitivnija stvar kod platnenih pelena je ta da su napravljene od prirodnih materijala i da se mogu koristiti godinama. Dakle, čak ih i drugo ili treće dijete može koristiti. Osim toga, nisu štetne za okoliš.

– Platnene pelene na kraju su se pokazale kao odličan način uštede. Naravno, nije to primarni cilj, ali svakako nije ni zanemariva ‘nuspojava’. Recimo, moje frendice su također pokušale s platnenim pelenama i jednostavno se bebači nikako nisu mogli naviknuti. Mi smo imali sreće i sigurno bih ih opet koristila – govori Ana Marija. Jedini “veći” problem koji je imala, kaže, bilo je odlaganje prljavih platnenih pelena.

– U početku smo imali poseban koš samo za njih, ali to je znalo toliko smrdjeti da je zbilja bilo teško. Naravno, prljave bih pelene najprije uvijek malo oprala mlazom vode, ali sam tek kasnije na nekom forumu pročitala da je dobro nakon toga ih pošpricati mješavinom vode i eteričnog ulja čajevca. Kada smo to počeli primjenjivati, sve je bilo lakše. Ili smo se jednostavno naviknuli na ‘miris’ – u šali kaže Ana Marija.

Dovoljno ih je prati na 60 stupnjeva

Iako više mama koristi jednokratne pelene jer su zbilja jednostavnije za korištenje, u slučaju da se odlučiš za platnene, trebaš znati i kako ih pravilno održavati. Za početak, ne moraš ih prati na 90 stupnjeva jer to bespotrebno troši energiju. 60 stupnjeva je dovoljna temperatura.

Pripazi i na količinu deterdženta koji koristiš. Nemoj pretjerivati s njim, a omekšivač uopće nemoj koristiti. Pretjerana upotreba deterdženta i omekšivača može naštetiti nježnoj bebinoj koži. Osim toga, omekšivač smanjuje moć upijanja pelene. Činjenica jest da s platnenim pelenama ima više posla i da su šanse 50:50 da ćete ih i ti i beba prihvatiti. Najbolje što možeš učiniti po tom pitanju je – pokušati. Na kraju krajeva, uvijek se možeš vratiti “ziheraškim” jednokratnim.