Prehrana dojenčadi i male djece

3 min čitanja

Dojenčad i mala djeca jedinstveni su u mnogim stvarima.

Oni su u razdoblju brzog rasta i razvoja. Zdrava i prehrambeno uravnotežena prehrana u tom je razdoblju iznimno važna, ne samo zbog brzoga rasta i razvoja, već i zbog stjecanja pravilnih prehrambenih navika za kasniji život.

Pravilna prehrana dojenčeta i maloga djeteta životno je važna za neometan i pravilan rast, rad i obnavljanje tijela te za održavanje dobroga zdravlja.

Europska unija preko svojih institucija naglašava značenje uravnotežene prehrane kao jednoga od ključnih učinaka na zdravlje čovjeka, pa i zbog posljedica povećane učestalosti povećane tjelesne mase i pretilosti, osobito kod manje djece. 

O tome koliko je prehrana važna u prvoj godini života, govori podatak da dojenče u prvih pet do šest mjeseci udvostruči, a do kraja prve godine utrostruči svoju rodnu masu. Pritom se ubrzano razvijaju i njegov imunološki i živčani sustav, pa je osim dovoljne količine hrane važan i njezin optimalan sastav. 

Moramo znati da su u dojenčeta i maloga djeteta potrebe za energijom i hranjivim sastojcima velike. Budući da je riječ o malom organizmu, obroci moraju biti redoviti, česti, maleni i pravilno pripremljeni, s tim da se u prvih 6 mjeseci života potiče isključivo dojenje.

Najnovije smjernice za zdravu i uravnoteženu prehranu dojenčeta i male djece znatno se razlikuju od smjernica zdrave prehrane odraslih. One zahtijevaju veći unos bjelančevina i masti te manji unos vlakana. Tek od kraja druge godine pa sve do početka školske dobi djeca postupno prijelaze na uravnoteženu obiteljsku prehranu.

U Fructalu se već više od 40 godina brinu o razvoju i pripremi sokova i kašica za najmlađe. Frutek proizvodi ne sadržavaju konzervanse, umjetna bojila i arome, proizvedeni su isključivo od najkvalitetnijih prirodnih – besprijekornih sirovina i obogaćeni vitaminom C.

Program obuhvaća šarolik izbor okusa, a kod određivanja asortimana prate se trendovi u području prehrane djece u zemlji i u svijetu te iskustva specijalista pedijatrije s kojima se kontinuirano aktivno surađuje.

Dječje kašice Frutek su namijenjene postupnom privikavanju mališana na prvu hranu na žličicu i nove okuse. Savršena kombinacija okusa sočnog voća, zdravog povrća i hranjivih žitarica može predstavljati samostalan obrok ili desert, a više različitih okusa kašica osigurava bogat i ukusan jelovnik malih nada. Primjerene su i za djecu s celijakijom.

www.frutek.si/hr