Razvoj pravilnih prehrambenih navika

3 min čitanja

Dokazano je: ukoliko se i sami pridržavate prehrambenih pravila, Vaša beba će puno lakše razviti pravilne prehrambene navike koje joj pokušavate nametnuti. Dopustite joj da Vam pomogne u kuhinji kada god je to moguće kako bi jedenje postalo trenutak zabave i užitka. Pokušajte sjesti zajedno i jesti kao obitelj kada god je to moguće.

Bebine prehrambene navike

„Pojedi svoju juhu i postat ćeš veliki i jak“, „Moraš jesti povrće da bi bio zdrav“.  Tko od nas nije ovo čuo već tisuću puta, sve s ciljem da se potakne promjena prehrambenih navika? Možda ćete se iznenaditi kada i sami budete ponavljali te rečenice svojem djetetu kada se duri nad pireom od zelenog graška ili svako malo ispljune komadiće brokule koju ste s toliko ljubavi pripremili! To se događa jer dobre prehrambene navike započinju s uvođenjem krute hrane. No, raščistimo jednu stvar: naučiti Vašu bebu kako pravilno jesti neće biti lagano.

Općenito o bebinoj prehrani

– Djetetov probavni sustav je tek potpuno zreo oko 2. godine, ali već 50% beba u dobi od 13 do 18 mjeseci jede iste obroke kao i njihovi roditelji! Time se riskira oštećenje crijeva koja su temelj imunološkog sustava.

– 30% djece u dobi od 6. mjeseca do 2. godine ima nedostatak željeza, a 4,2%  su zapravo anemična.

– Djetetov unos proteina, osnovne hranjive jedinice (meso, riba i posebice jaja), u dobi između 6. i 36. mjeseca je često previsok. Time riskirate prekomjernu težinu svog djeteta što može dovesti do pretilosti na duge staze. Odgovarajuća količina je 20 g/dan sve do 12 mjeseci, potom 30 g/dan sve do 3. godine.

– Više od polovice male djece jede previše slatke ili zaslađene hrane

– Epidemiološke studije pokazuju da od 5 do 15 % novorođene djece u dobi između 3. i 18. mjeseca  i više od 20% djece starosti između 18 i 24 mjeseci ne konzumiraju dovoljno kalcija da bi se zadovoljile njihove dnevne potrebe.

Osnovna pravila između 6. i 8. mjeseca nadalje

– 4 obroka dnevno treba sadržavati uravnotežene ugljikohidrate, proteine, voće, povrće, mliječne proizvode i žitarice + jedan lagani obrok oko 16h.

– Bez grickanja između obroka. Ukoliko je Vaše dijete gladno tijekom jutra ili noći, ponudite mu bočicu/šalicu vode i malo povećajte porciju u sljedećem obroku.

– Pokušajte mijenjati obroke djetetu iz tjedna u tjedan kako bi se razvio osjet okusa. Davanje uvijek iste hrane može smanjiti želju za isprobavanjem nove.

– Meso/riba: jednom na dan, 3-4 žličice u dobi između 6 i 12 mjeseci, 30g između 12 i 36 mjeseci i 50g između 3. i 4. godine.

– Jaja: započnite sa žumanjkom (polovica žumanjka sve do 7. mjeseca, jedan cijeli žumanjak između 8 i 18 mjeseci), potom jedno cijelo jaje na tjedan.

– Što se tiče soli, nema potrebe za dodavanjem soli u domaću hranu namijenjenu bebi, a posebice ju nemojte dodavati u kupovne kašice! Ovo je dobra navika koja se treba sačuvati tijekom cijelog života.

– Čuvajte zašećerena pića za posebne događaje, poput rođendana. Ostatak vremena držite se vode!

Hipp grickalice i sokovi za bebe

HiPP grickalice i sokovi idealan su međuobrok za djecu i odrasle.