Recite pa-pa dudi jednom zauvijek

4 min čitanja

U prvim mjesecima bebina života laknulo vam je kad je beba prihvatila dudu, te vam tako omogućila malo mira i pružila vašim rukama (i grudima) željeni odmor. No, kako vrijeme teče, te bebe izrastu u velike djevojčice ili dječake kojima, kažete vi, ne treba duda. Treba, treba, kažu oni. E, pa kako se dogovoriti i kako svog mališana što bezbolnije odviknuti od dude, pitate se? Mi ćemo vam pomoći!

Utješna zamjena
Morate imati na umu da je vaše dijete prihvatilo dudu kao zamjenu za vašu bliskost, jer sisanje, naime, potiče stvaranje endorfina, hormona koji pruža osjet ugode. Upravo će zato duda smiriti vaše dijete kad vi niste u blizini, kada je tužno, kada ga nešto boli (na primjer, kad mu niču zubi). Morate zato shvatiti da je djeci teško odvojiti se od dude, te da će odvajanje biti nešto teže što kasnije počnete. Doduše, to uvelike ovisi o djetetu, pa će neki bolje prihvatiti suvislo objašnjenje. 
Nekoliko je metoda kojima možete pribjeći, ali imajte na umu da vi najbolje poznajete svoje dijete te da ćete uvažavajući njegov karakter najbolje odrediti na koji se način upustiti u odvikavanje. No, nikako to nemojte činiti bez dogovora s djetetom, odnosno tako da dijete ne zna što se događa. 

Razne taktike
Taktika kojoj ne biste trebali pribjeći je „fuj taktika“ – ona u kojoj pokušavate rečenicama poput „Duda je fuj, duda je bljak, vidi kako je ružna, dude imaju male bebe“. To će dodatno zbuniti dijete i potaknuti ga da se pobuni protiv odvajanja od dude. Za početak ograničite vrijeme korištenja dude. Neka to bude nekoliko sati na dan ili samo u određenim prilikama. Tako ćete ubrzati put do sve kraćeg korištenja dude u danu. 
Ono što prvo morate odlučiti je jeste li za radikalno uskraćivanje dude ili postupno. Mnogi roditelji zagovornici su radikalne metode – ukloniti dudu jednom zauvijek, uz neko objašnjenje djetetu. Duda tako često završi u smeću, zaboravi se u vrtiću, padne kroz prozor, pojede ju pas… i druga se ne može kupiti. Ako se odlučite za ovakvu metodu, budite ustrajni – jednom kad duda nestane, više se ne može pojaviti. Ovisno  o djetetu, možete pokušati i da dijete samo baci dudu u smeće, te mu tako omogućite da samo donese tu važnu odluku. 
Iako neki roditelji i to rade, nije baš mudro oštetiti dudu kako bi ona „odbila“ dijete, jer možda će dijete zanemariti to oštećenje, pa će i dalje inzistirati na oštećenoj dudi, koja može biti i opasna. 

Maštovita objašnjenja
Možda vam na pamet padne neko objašnjenje u skladu s onim što vaše dijete voli – na primjer, možete vezati dudu za balon i pustiti ju zajedno u zrak, što je ujedno i događaj koji će dijete pamtiti i opisivati. Možda možete zajedno zakopati dudu, a iznad nje posaditi biljku, pa će tako duda izrasti u krasnu i zanimljivu biljku. 
Dan kad se dijete odvoji od dude možete proglasiti važnim danom, proslaviti ga na neki način. Možete se danima prije pripremati za taj događaj, pa će dijete biti uzbuđeno. Objasnite mu da je to veliki dan za njega/nju, te da je sad veliki, spreman se odvojiti od dude. Nagradite ga nekom igračkom koja bi mogla nadomjestiti dudu.

Nataša Krstičević za BIPO klub