Savjeti za što brži oporavak nakon carskog reza

4 min čitanja

Svakoj ženi nakon porođaja je najvažniji – odmor. No, odmor nakon carskog reza, kao jedne izrazito teške operacije, nužan je iz niza razloga.

Bol je lakša kad vidim koga sam dobila

U Hrvatskoj je nemoguće, osim u privatnim klinikama i osim ako liječnik drugačije ne kaže, da žena sama odluči roditi dijete carskim rezom. On se uglavnom obavlja ako je ugrožen život majke ili djeteta i preporučuje ga se izvoditi samo ako postoji medicinski opravdan razlog za to. Što i nije čudno budući da je carski rez jedna iznimno teška operacija koja sa sobom nosi brojne rizike.

Pojačano krvarenje nakon operacije, unutarnje krvarenje, tromboza, infekcije, ozljede unutarnjih organa, pucanje šavova… Tek su neke od posljedica koje, bez dovoljno odmora i zbog preranog prekidanja oporavka, mogu pogoditi majku.

– Moja prva trudnoća bila je blizanačka. Iako se blizanci mogu roditi prirodnim putem, u dogovoru s liječnikom zaključili smo da je najbolja opcija carski rez. Sama je operacija protekla bez problema i bila je, zapravo, jedno neobično iskustvo – govori Marija (28) koja je carski rez i doček svojih blizanaca dočekala sa spinalnom.

– Zapravo, ne znam s čim bih usporedila osjećaj kada je popustila spinalna. U srednjoj školi sam operirala slijepo crijevo i znam da me zbog tog malog reza boljelo danima poslije. Eh, ovo je isto tako, samo na n-tu potenciju – kroz smijeh govori Marija dodajući kako bol brže prolazi kada pogleda što je, odnosno koga je zbog nje dobila.

Lagana šetnja tek nakon dogovora s liječnikom

Preporučuje se da oporavak od carskog reza traje između 4 i 6 tjedana. Tijekom tog perioda nužno je ne naprezati se, što više ležati i odmarati. Tek u dogovoru sa svojim liječnikom treba početi s fizičkim aktivnostima. I pritom se ne misli ni na što teže od obične 30-minutne šetnje. Što prije majka krene s laganom šetnjom, oporavak će proći brže.

Lagana šetnja poboljšava cirkulaciju, smanjuje mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka i tijelu pomaže da se prije oporavi.

Naravno, lagana šetnja će dobro doći i zato što je svjež zrak dobar za bebu. Osim toga, ostati ležati dok imaš novorođenče pored sebe koje traži toliko brige i pažnje i nije baš tako dugo moguće, bez obzira kako majka dobru vojsku pomoćnika (suprug, bake, sestre, prijateljice i sl.) imala. No, još važnije od odlaska u laganu šetnju je izbjegavanja čučećeg položaja te podizanja teških predmeta.

Važno je voditi računa o rani

– Kada sam došla doma iz bolnice, imala sam problema s odlaskom na toalet. Naime, bojala sam se da mi šavovi neće popucati, no liječnik mi je savjetovao hranu bogatu vlaknima i moram reći kako su mi leća, brokula, lanene sjemenke i slične namirnice koje sam uglavnom jela “na žlicu” itekako pomogli u tome – govori Marija. Osim dobre i kvalitetne hrane i odmora (koliko god je to moguće), u slučaju velikih bolova, liječnik će propisati i protuupalne lijekove.

Svaki porod je individualan, a time je i svaki oporavak takav. Najvažnije je slušati savjete liječnika, ali i svoje tijelo. U slučaju bilo kakvih razloga za brigu, uvijek se možete obratiti i liječniku i patronažnoj.

Također, jako je važno paziti na ranu i na to da je uvijek čista. U protivnom, vrlo lako može doći do infekcije, a to pak nijedna žena ne želi. Ne brini, liječnik će ti dati upute kako i da taj dio prođe što bezbolnije.