Simptomi ovulacije

4 min čitanja

Koji simptomi ukazuju na ovulaciju?

Kako u tijelu dolazi do brojnih hormonalnih promjena prilikom ovulacije postoje i neki fizički simptomi koji mogu ukazivati da ste u plodnim danima i pojavljuju se nekoliko dana prije same ovulacije. Primjetiti ćete promjene u vašoj cervikalnoj sluzi, ona će postati prozirna i rastezljiva u vrijeme vaše najveće plodnosti. Dok u rijetkim slučajevima dolazi do blagog krvarenja tokom ovulacije, najčešći su vrlo blagi bolovi u trbuhu kada ovulacija nastupi. Kod nekih traju svega sat vremena, dok druge žene osjećaju bolove i do nekoliko dana. Bazalna temperatura se u vrijeme ovulacije povećava, a žene se dokazano osjećaju ljepše i zavodljivije u svojim najplodnijim danima. Želja za seksom je izraženija i takvo povećano samopouzdanje vas čini još privlačnijom vašem partneru.

Kako izračunati kada će do ovulacije doći?

Ukoliko je vaš menstruacijski ciklus redovit od 28 dana ovulacija najčešće nastupa oko 14. dana ciklusa, no kako bi si olakšali ovulacijski ciklus možete se poslužiti našim kalkulatorom plodnih dana koji će vam ovisno o dužini ciklusa izračunati kada ovulacija nastupa. Sljedeći način za izračun ovulacijskog ciklusa je mjerenje bazalne temperature. Nakon što nastupi ovulacija razina progesterona raste i time dovodi do povećanja bazalne temperature. Obično se bazalna temperatura povećava za oko 0,2 stupnja. Ukoliko se odlučite za određivanje ovulacije putem mjerenja bazalne temperature najsigurnije je redovito tokom nekoliko mjeseci mjeriti bazalnu temperaturu kako bi utvrdili kada u pravilu kod vas nastupa ovulacija. Kada utvrdite kada ovulacija kod vas nastupa, tada u pravilu možete računati da su vaši najplodniji dani upravu u periodu kada je bazalna temperatura najviša.

Bazalnu temperaturu je najbolje mjeriti u jutarnjim satima, uvijek istim termometrom i na istom mjestu (najčešće je to u ustima). Kako bi se i najmanje promjene temperature lakše uočile sigurnije je koristiti digitalni termometar jer možda živin termometar neće dovoljno točno prikazati malene promjene u bazalnoj temperaturi. Moguće je obaviti i kućni test ovulacije koji mjeri luteinizacijski hormon (LH) u mokraći, može se kupiti u ljekarnama u obliku trakica koje 24 do 36 sati prije nastupanja ovulacije pokazuju da će do ovulacije uskoro doći. Kod LH trakica se problem javlja ukoliko je ciklus potpuno neredovit jer se najčešće u paketu dobiva 5 trakica i kada mislite da bi ovulacija uskoro mogla nastupiti tada se svakodnevno testira dok ne dobije povratnu informaciju da će ovulacija ukoro nastupiti. Ukoliko ovulacija ne nastupa redovito, bilo bi potrebno mnogo više od 5 dana uzastopnog testiranja te samim time bi i ovaj tip procjene ovulacijskog ciklusa mogao biti i skup i poprilično naporan za ženu kada bi svakodnevno morala voditi računa o redovitom testiranju.

Kada se obratiti liječniku?

Ukoliko smatrate da imate određenih teškoća pri pokušaju začeća te da možda do ovulacije ne dolazi ili su menstruacijski ciklusi neredoviti svakako se obratite svome liječniku kako bi se utvrdilo postoje li doista zdravstvene teškoće koje sprječavaju trudnoću. Smatra se kako bi mladi parovi prije nego se obrate liječniku trebali imati godinu dana redovitih nezaštićenih odnosa i tek ako ni tada ne dođe do trudnoće provjeriti da li je problem možda u neplodnosti jednog ili oba partnera. Ukoliko se radi o starijem paru, preko 40 godina starosti tada je prije liječničke intervencije potrebno barem dvije godine nezaštićenih spolnih odnosa. Za početak liječnik mora utvrditi dolazi li uopće do ovulacije. Moguće je da je plodnost smanjena zbog prekomjerne težine ili mogućih problema sa štitnjačom koji mogu utjecati na ovulaciju. Liječnik može zatražiti i krvne testove i kontrolirati razinu progesterona, prolaktina, luteinizirajućeg hormona i folikul stimulirajućeg hormona koji ukazuju dolazi li uopće do ovulacije.

www.trudnoca.hr