Spriječite pojavu strija

5 min čitanja

Kao posebno česta pojava za vrijeme trudnoće, strije su važan predmet brige mnogih žena: zapravo, njihov estetski neprivlačan izgled može imati popriličan psihološki utjecaj i pokvariti kvalitetu doživljaja trudnoće. Da biste smanjili opasnost od pojave tih neugodnih pruga, bolje ih upoznajte i otkrijte koje mjere trebate poduzimati za vrijeme trudnoće i nakon poroda.

ŠTO JE STRIJA?

Strije su brazde postavljene u paralelnim linijama koje se pojavljuju na koži uslijed hormonalnih promjena i/ili prejakog rastezanja. Prvo su crveno-ljubičaste, zatim im se boja malo po malo ublažava do sjajno sedefaste ili boje mesa. Uglavnom se nalaze na trbuhu, gornjem dijelu bedara, grudima i bokovima.


Pojava strija posebno je česta za vrijeme trudnoće: jedna od dvije trudne žene pogođena je tim problemom. Međutim, mogu nastati i u pubertetu, u slučaju pretilosti ili brzog debljanja, tretmana koji sadrži kortizon (kortikoidi) ili kod određenih endokrinih bolesti.

STRIJE I TRUDNOĆA

Nastanak strija je prije svega vezan uz faktor hormona. Neki hormoni (kortizol, estrogeni) narušavaju strukturu i funkcioniranje fibroblasta, stanica koje osiguravaju sintezu vlakana elastina i kolagena u dermisu. Ta vlakna igraju važnu ulogu kao potpora koži: osiguravaju otpornost na rastezanje i elastičnost kože. Pod utjecajem hormona njihov se broj smanjuje, smanjuje se njihova kvaliteta i koža postaje krhkija.


Znatno i naglo rastezanje kože za vrijeme trudnoće također ima ulogu u pojavi strija: koža oslabljena hormonima podložnija je istezanju koje često nadilazi njezinu elastičnost.
Osim utjecaja hormona i zategnutosti kože, i drugi faktori rizika mogu pogodovati nastanku strija tijekom trudnoće:

  • Niska trudnička dob : za žene koje su trudne u dobi ispod 25 godina postoji veća opasnost od nastanka strija.
  • Težina : znatno i brzo dobivanje na težini za vrijeme trudnoće i/ili povišeni indeks tjelesne mase prije trudnoće također pogoduju strijama.
  • Postojanje strija od ranije ili u obitelji također se treba uzeti u obzir.
  • I na kraju, ako je bebina težina povišena pri rođenju i/ili ako je rođena na termin ili nakon termina, više ste izloženi mogućnosti nastanka strija.

PROCES NASTANKA STRIJA

Nastanak strija odvija se u 3 faze:
 

1. Upalna faza

Hormoni trudnoće i rastezanje kože stimuliraju fibroblaste u dermisu i uzrokuju upalu. Fibroblasti mijenjaju svoje djelovanje na način da proizvode manje kolagena.
 

2. Faza razaranja

Luče se tvari koje uzrokuju upalu i agresivni enzimi i napadaju strukturu vezivnog tkiva dermisa: elastinska vlakna se prorjeđuju, kolagenska vlakna postaju rjeđa i uža i struktura se mijenja.
 

3. Faza obnove

Kao odgovor na agresiju i upalu, koža sintetizira nova vlakna potpore koja će zamijeniti ona koja su oštećena. Međutim, obnovom ne nastaju identična vlakna: novonastala su krhkija, tanja, rjeđa i slabije organizirana. Tako je prvobitno kožno tkivo zamijenjeno tanjim ožiljnim tkivom. Koža postaje tanja, opuštenija i stvara udubine koje se mogu usporediti s ožiljcima: to su strije.

SPRIJEČITE POJAVU STRIJA

Kad se jednom pojave, strije je jako teško u potpunosti ukloniti.  Najvažnija je prevencija radi sprečavanja njihova nastanka. Njezina učinkovitost direktno ovisi o tome da se odabrana njega počne rano primjenjivati i da se to čini redovito.


Preporučuje se da koristite proizvod protiv strija svakodnevno od početka trudnoće sve do mjesec dana nakon porođaja. Odaberite proizvod posebno osmišljen za prevenciju strija kod trudnica: pridonijet će smanjenju upale i stimuliranju regenerativnih sposobnosti kože.
Istovremeno nastojte nadzirati svoju težinu (a da vam to ne postane opsesija) za vrijeme trudnoće da biste smanjili mogućnost nastanka strija.

TRETIRAJTE NASTALE STRIJE

Kao i svaki ožiljak, strije se ublažavaju s vremenom, ali nikad u potpunosti ne nestanu. Međutim, ako se ispravno o njima brinete, možete ih učiniti manje primjetnima:

Dermokozmetički proizvodi za njegu, posebno osmišljeni za već postojeće strije, mogu vam pomoći da poboljšate njihov izgled i da ih ublažite.

Ako su vaše strije jako vidljive i/ili vama neugodne, razmislite o tretmanu laserom. Jedino laser u kombinaciji s dermokozmetičkim proizvodima za njegu u određenim slučajevima omogućuje značajnije smanjivanje novijih (ljubičastih) ili starijih (bijelih) strija. Potražite savjet liječnika.

U svakom slučaju, strije nikad ne izlažite suncu bez zaštite od sunca s visokim faktorom: može doći do obrnute pigmentacije koja će ih učiniti još vidljivijima i estetski neprivlačnijima.

www.mustela.com.hr